IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Петролният срив не е приключил

Цените ще спаднат отново до диапазон от между 30 и 50 долара заради прекомерното свръхпредлагане, смята инвестиционната банка

12:35 | 15.06.16 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролният срив приключи? Не бързайте толкова. Или поне това предупреждава банката Morgan Stanley, според която цените на суровия петрол може да тръгнат по низходяща спирала тази година, достигайки до 30 долара за барел, съобщава CNNMoney.

Това реално е обратно на интуицията предупреждение предвид повишаването на цените с почти 100% от средата на февруари насам. Morgan Stanley посочва обаче, че огромното рали се дължи до голяма степен на неочакваните прекъсвания на доставките в Нигерия, Канада и на други места, които няма да продължат завинаги.

„Свръхпредлагането вероятно ще се завърне, след като се решат проблемите, а цените ще спаднат отново до диапазон, диктуван от прекомерното предлагане, от между 30 и 50 долара“, казва Адам Лонгсън, ръководител на стратегията по енергийни суровини в Morgan Stanley, в доклад от тази седмица.

Коментарът на Morgan Stanley може да послужи като предупреждение за петролните бикове, които вярват, че епичното пренасищане е приключило завинаги, а пазарът най-накрая е напът да постигне дефицит. Новият енергиен министър на Саудитска Арабия наскоро заяви за CNNMoney, че петролът вероятно ще приключи годината на цена от около 60 долара за барел.

Причината за възстановяването на цените от срива им от 26 долара за барел отчасти се дължи на по-малкия обем добиван петрол. Дългоочакваният процес на „ребалансиране“ набира сила, воден от спадовете на добива от производителите извън ОПЕК. Към март САЩ са добивали около половин милиона барела петрол по-малко спрямо миналата година, макар че американското производство като цяло е станало доста по-устойчиво от очакваното.

Намаляването идва обаче в момент, в който има нова вълна от прекъсвания на доставките – горските пожари в Канада и саботажа върху петролните съоръжения в Нигерия, засилвайки спада на доставките. В Нигерия производството през май се е понижило с почти 1 млн. барела на ден до най-бавния темп от края на 80-те години.

Тези краткосрочни прекъсвания не са преминали все още, поради което Morgan Stanley всъщност повиши краткосрочната си прогноза за цената на петрола до 45-65 долара за барел. Горната граница на този диапазон е с 30% по-висока от сегашните нива от 49 долара за барел.

Според Morgan Stanley има три причини, поради които възстановяването може да приключи скоро.

Първата е, че прекъсванията в доставките ще отминат. Канада „вероятно ще се възстанови“ от прекъсванията заради горските пожари до средата на юли. А спирането на дейността по добив в Северно море и Бразилия заради поддръжка на съоръженията също ще приключи скоро.

Лонгсън твърди, че дори само завръщането на Канада ще бъде „достатъчно, за да доведе пазара отново да свръхзасищане“, дори ако проблемите в Нигерия продължат. При най-лошия сценарий за петролните бикове Либия може отново да рестартира добива си, спрян заради гражданската война там.

Втората причина е, че резервите продължават да бъдат предизвикателство. Много по-малко се говори за преливащи цистерни тези дни, но ситуацията не е и много оптимистична. Резервите „остават високи“, като нивата на суров петрол в ОПЕК са с 83 млн. барела над тези от 2015 г., пише Morgan Stanley.

Третата причина е, че в сметката не се включват американските фракинг компании. Вече има признаци, че по-високите цени може би насърчават затруднените американски производители да се завърнат към сондираните, но незавършени кладенци. Освен това броят на кладенците в САЩ или остава без промяна, или се вдига през последните три седмици.

Разбира се, това няма да се окаже първото лъжовно рали на петрола. Morgan Stanley отбелязва, че има „множество сходства“ с фалшивото петролно рали от 2015 г. и посочва, че историята показва как след силни възстановявания по средата на цикъла идват още силни спадове.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Явно амстердамизмът е заразен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 7 години
... за света, крепящ се на кредити и лихви и управляван от банки и финансови борси, няма по-голяма опасност от падащи цени!............Така е. Огромният Проблем от най-първи порядък, с който ще се сблъскаме челно, е ефекта от неизчислимия кредит раздаден и вложен във всевъзможни активи (материални, физически, финансови и пр.), чиято цена се влияе пряко или косвено в по-съществена степен от петрола. Вложенията в подобни активи, направени с кредитен ресурс , при значително по-висока цена на петрола са под изключително висок риск разчетите на сроковете за възвращаемост, рентабилност , конкурентоспособност - всичко отиват в канала.Става въпрос за наистина много широк спектър вложения : от почти всичко, което може да се пипне с ръка, до облигационни книжа на петролния и свързаните браншове. На глобалния икономикс само тези прелести са му кусура, към настоящия момент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
моя грешка, нищо не произвеждат. ДОБИВАТ на 20-25 (нема и толкова)чал*мите се крият зад съзвездието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.10 години цените бяха неоправдано високи.Английският летец от Ало Ало е прав. Произвеждат на 20-25 долара и продават на 120, точат се за 200. У лево, петролни сатрапи. Като са толкова гоуема работа СА и Русия могат да си намалят производството и да държат цените високи. Кво почнахме ние да ревем, че на *** им е евтин петролецът и не могат да си купуват по три бентлита годишно, ми само по 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 7 години
не че нещо, ама нато не е изтърбушвало либия ... намали малко лъжите, че много блестиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 7 години
не че нещо, ама нато не е изтърбушвало либия ... намали малко лъжите, че много блестиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
bgMan
преди 7 години
Шефовете на света взеха решение за преход към световна икономика с ниски цени на петрола. Путин само им даде необходимият повод затова. Русия не е причината. Подобен план се разработва поне едно десетилетие и не може да се започне преди да е довършен. Когато избраха момента натиснаха копчето "Украйна" и всичко като че ли се нареди от самосебе си. Най-интересното е, че съвсем очевидно и самата Русия беше идеално подготвена за същия сценарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
fairfax
преди 7 години
Защо приемаме, че сега цените на нефта са ниски? Не е ли по-правилно да кажем, че 10 години цените бяха неоправдано високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Имам две основни забележки към прогнозата:1. Наивно е да се очаква, че всички производители по света едновременно безпроблемно ще добиват. В този смисъл отпадането на две второстепенни в добива страни е по-скоро нормално. Дълги години на пазара отсъстваха или Иран (втория по добив в ОПЕК) или Ирак, или Либия. По-скоро беше щастливо съвпадени, когато всички производители бяха на линия.2. Канада сама по себе си е сред страните с най-неефективен добив на петрол. Говореше се, че в дългосрочен план само нетните цени от $70 могат да поддържат добива от нефтени пясъци. В този смисъл пожарите са просто дим (пряк и преносен) пред реалните проблеми на отрасъла там. Още дълго Канада няма да е на същите позиции в износа на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
lyusien
преди 7 години
Светът е претрупан от петрол Резорвоарите са пълни до горе Стотици танкери стоят на котва и чакат цените поне да се доближат до това което са платили за тях Канада Либия Иран Ирак произвеждат все по вече Шистовия петрол се оказа изключително здрав Поради технологичната революция и глобалното затопляне потреблението постоянно намалява Какво мислите че ще се случи когато производството нараства а потреблението спада Сигурен съм че дори 1 2 3 от коментаторите които имат поне обща култура от икономика знаят какво ще се случи с цените Не вярвам много на М С но този път са май че са прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още