fallback

"Газпром" отчита рекорден износ на газ за Европа през юни

Обяснението са необичайните жеги на стария континент и ниските цени на газа в световен мащаб

15:57 | 28.06.16 г. 2

„Газпром“ постави рекорд по износ на газ в Европа, като през юни руският гигант е доставил 13,4 млрд. куб. м – с 5% повече от миналата година, съобщи бизнес порталът РБК, позовавайки се на агенция „Интерфакс“. Обяснението са необичайните жеги и ниските цени на газа в световен мащаб.

Това е най-високият месечен обем на износа в историята на „Газпром“. Близък резултат имаше преди кризата от 2008 г., когато се отчита износ от 12,9 млрд. куб. м. През последните шест месеца доставките растат с 14,3% до 85 млрд. куб. м.

Според „Интерфакс“ износът на „Газпром“ се задържа на толкова високо ниво заради разликата в цената на газа по дългосрочни договори, обвързани с цената на петрола, и спотовата цена. 

Андрей Полищук, анализатор в Raiffaisenbank, посочва, че основната причина за ръста на износа на „Газпром“ е поевтиняването на газа с 32% спрямо миналата година. Според него средната цена на газа, който държавният гигант изнася през 2016 г., ще е 169 долара за 1000 куб. м.

Необичайната жега в Европа през юни увеличава потреблението на електроенергия, което също е фактор за повишението на износа от Русия, смята Артем Кончин от инвестиционната къща „Откритие“. Той посочва още, че в Европа се наблюдава и ръст при търсенето на газ на фона на спад в собствения добив.

Въпреки ръста на износа „Газпром“ продължава да понижава добива на газ. През периода януари – май 2016 г. добивът се е понижил с 2,3% в сравнение с миналата година до 175,5 млрд. куб. м., показват данни на Министерството на икономическото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
fallback