IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром планира да приключи размяна на активи с Shell и OMV до края на годината

В сделката с Shell Газпром може да получи активи на придобитата BG Group

17:31 | 20.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският държавен петролен гигант Газпром може да получи контрол над някои от активите, които Shell придоби по-рано тази година от BG Group, коментира високопоставен представител на компанията за Ройтерс.

Заместник-директорът на Газпром Александър Медведев заяви, че активите на BG може да бъдат включени в сделката за размяна на активи между Газпром и Shell, която бе обявена миналата година. Той обаче не коментира кои са активите или къде се намират.

Работи се по въпроса, постигнат е напредък и финалният резултат е близо. Със сигурност сделката ще бъде приключена до края на годината, може би дори преди това“, заяви Медведев в интервю за Ройтерс.

Очевидно активите на BG също са в кошницата“, допълва той.

Газпром е обект на американските финансови санкции, наложени върху Русия заради конфликта в Украйна.

Shell подписа сделка с Газпром миналата седмица с цел проучвания за съвместно изграждане на газова инсталация за 10 млрд. долара в Балтийско море като част от стратегическото им партньорство, което предвижда и размяната на активи.

Shell, която иска да продаде активи за около 30 млрд. долара и да излезе от 10 страни след сливането си с BG, никога не е коментирала какво точно от собствеността си смята да предложи на Газпром.

Сделката за размяна на активи не е включена в обхвата на санкциите. Въпреки това тя все пак може да предизвика политическа чувствителност, особено ако като част от сделката руската компания, управлявана от съюзник на руския президент Владимир Путин, се окаже с контрол върху активи в Западна Европа.

Shell придоби BG Group за 54 млрд. долара през февруари.

Съгласно по-рано обявените условия на сделката Газпром и Shell заедно ще инвестират 13 млрд. долара в три проекта в Русия, включително създаването на станция за втечнен природен газ (LNG) в Балтийско море и разширяване на LNG станцията Сахалин-2 в Тихия океан.

Shell разглежда и газово поле на остров Сахалин като част от сделката за размяна на активи. Този актив конкретно е обект на американски санкции, което затруднява включване на Shell.

Газпром има и друга сделка за размяна на активи с австрийската енергийна компания OMV, която ще включва активи на OMV в Северно и Норвежко море. Медведев казва в интервюто, че и тази сделка ще приключи до края на годината.

Според Медведев Газпром планира да предложи газ от не по-малко от 3 млрд. куб. м на търг за Северозападна Европа за доставки между октомври и март.

Миналата година Газпром започна да организира търгове за продажба на газ за Европа, като част от усилията си да защити пазарния си дял срещу други производители и видове гориво.

Медведев повтори и позицията на Газпром, че САЩ ще изпитат трудности с продажбата на своя втечнен природен газ в Европа, тъй като други пазари предлагат по-благоприятни условия.

„При сегашната ценова ситуация те ще препратят товара си към други пазари“, казва Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още