IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз Украйна" се отказва да купува газ от "Газпром"

Цената, предлагана от руската компания, е по-висока от тази на европейския пазар, смятат в ръководството

13:00 | 10.06.16 г. 5
"Нафтогаз Украйна" се отказва да купува газ от "Газпром"

„Нафтогаз Украйна“ няма да купува газ от „Газпром“, става ясно от изявление на директора в направление "Развитие" в украинската компания Юрий Витренко във Facebook. По този начин той реагира на изказване на енергийния министър на Русия, според когото цената на „Газпром“ е съобразена с пазарните условия.

В четвъртък Александър Новак каза, че цената на газа за Украйна през второто тримесечие е 177 долара за 1000 куб. метра. За следващото тримесечие още не са правени изчисления. Според руския министър това е по-ниско ниво от постигнатото на спот пазарите в Европа.

Според Юрий Витренко обаче с добавката за калоричност цената на „Газпром“ достига около 182 -183 долара за 1000 куб. метра. Цената на газа на германския пазар за доставка през юли в четвъртък е била под 173 долара, посочва още той.

От месеци Украйна не купува газ директно от Русия, а през интерконекторните връзки със съседните държави. Киев на няколко пъти заяви, че ще купува газ от „Газпром“, когато цената е по-изгодна от тази на европейския пазар.

По-рано през седмицата от украинската компания съобщиха, че са поискали от „Газпром“ ново споразумение за доставка на суровината през втората половина на 2016 година до април 2017 година, в което да има промяна във формулата за изчисление на цените.

Руският енергиен министър Александър Новак обаче коментира, че подобно предложение не е получавано и промени в условията за доставка на газ за Украйна няма да има. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
За Газпром така е повече от най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Според мен така и за Газпром е по-добре, защото си прибира парите с гаранция от европейските си контрагенти, а те да го продават на който си искат и по колкото си искат, щото нали никой не се съмнявя какъв газ продават Словакия и Унгария на Украйна? Иначе руснаците ако го дават директно на Украйна, после ходи си прибирай парите по арбитражи и на пу^ткинден... хехе. Не им е цената болката на украинците, защото няма как да им излиза по-евтино от Европа. Болката им е, че руснаците вече искат от Украйна парите напред и не кандисват да отменят това условие. Алабалистиките за цената са за плоскоглави потребители. А газът от ЕС може и Драги да им го плаща, а може и ние да помагаме - нали затова е евроатлантическата солидарност, както каза другаря Плевнелиев... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
еха, украинците са най-редовните платци нале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Тя, глупостта ходи по хората...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още