IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на петрол в света ще надвиши предлагането през 2017 г., сочи доклад

Според Администрацията за енергийна информация дефицитът ще бъде средно от 170 хил. барела на ден

21:34 | 09.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителите на петрол в САЩ се оказват по-устойчиви на ниските цени на суровината от очакваното. В същото време глобалното предлагане вероятно ще се понижи до дефицит през следващата година, съобщава Bloomberg.

Администрацията за енергийна информация (АЕИ) повишава прогнозата си за местното производство в САЩ за 2017 г. до 8,31 млн. барела на ден от 8,2 млн. барела на ден, обявени през юли, се посочва в доклада с краткосрочни енергийни перспективи, представен във вторник. Глобалното петролно потребление ще надвиши предлагането средно със 170 хил. барела на ден следващата година. В доклада от юли агенцията очакваше излишък от 10 хил. барела на ден за следващата година.

Американският суров петрол поскъпна с 64% от 12-годишното дъно, достигнато през септември, което насърчава рестартирането на сондажа от шистовите компании. Производителите са увеличавали броя на работещите кладенци през последните шест месеца – най-дългия период на ръст на броя им от миналия август, сочат данни на Baker Hughes.

“След стръмния спад през последната година в производството на петрол в САЩ, очаква се ръстът на броя на работещите кладенци напоследък да помогне за по-стабилен месечен добив на петрол от тази есен“, казва ръководителят на АЕИ Адам Симински в изявление. „Очаква се местното месечно производство на петрол да започне постоянно да нараства в края на 2017 г. отчасти заради по-високите прогнозирани цени на петрола и подобрения в сондажната производителност“.

Световното търсене ще бъде средно 97,76 млн. барела на ден през 2017 г. - понижение от 20 хил. барела спрямо доклада от миналия месец. Световното производство ще бъде средно 96,59 млн. барела на ден през следващата година, което е с 200 хил. барела на ден спрямо предишните прогнози.

Цената на американския суров петрол и сорта Брент ще бъде средно 51,58 долара за барел през 2017 г. спрямо предишната прогноза за 52,15 долара за барел, казва още агенцията.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още