IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni: Трябва ни цена на петрола, удовлетворяваща и потребители, и производители

Източното Средиземноморие може да е едно от решенията за европейската енергийна сигурност, смята Клаудио Дескалци

16:56 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eni: Трябва ни цена на петрола, удовлетворяваща и потребители, и производители

„Трябва да намерим цена на петрола, която да удовлетворява и потребителите, и производителите. Може би 100 долара за барел е прекалено много, но може би 40 долара за барел не е достатъчно, за да оправдае големите инвестиции“, коментира изпълнителният директор на италианската петролна компания Eni Клаудио Дескалци в интервю за Bloomberg.

По негови думи заради намаляването на цената на петрола инвестициите в нови проекти в индустрията са се свили с 200 млрд. долара. Това свива добива и нарушава нормалния цикъл на развитие на компаниите.

За петрола това ще означава и рязко поскъпване, което пък ще наруши енергийната сигурност и достъпа до енергия на милиони хора. Дескалци посочва, че до 2030 г. населението на Африка ще бъде над 2 млрд. души. А те и сега нямат достъп до енергия. Според мениджъра е нужна някаква форма на регулация.

„Можете ли да си представите финансовата система да съществува без Федералния резерв или Европейската централна банка? Аз не мога“, коментира изпълнителният директор на Eni.

Клаудио Дескалци коментира и находките на природен газ в източната част на Средиземно море. Според него Египет може да задоволи сам нуждите от суровина, а има и потенциала да изнася. Това може да стабилизира страната.

Благодарение на газовите находища в региона може да бъде създаден хъб, в който да участват Израел, Кипър, Египет, а в последствие и Либия.

„Те могат да бъдат едно от решенията за европейската енергийна сигурност“, смята Дескалци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още