fallback

Петролът може да стигне 60 долара при сделка на ОПЕК, прогнозира анализатор

Ако до споразумение обаче не се стигне, цената може да се понижи до 40 долара до края на годината

21:01 | 11.10.16 г. 7

Ако видим споразумение за замразяване на добива на петрол, цените на черното злато могат да достигнат 60 долара за барел до края на годината. Това прогнозира дилърът в BenchMark Finance Николай Шуманов в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

В случай че преговорите претърпят провал, може да станем свидетели на рязък спад на цените на петрола, като те могат да стигнат дори под 40 долара за барел до края на 2016 г.

По думите му Саудитска Арабия е готова на отстъпки, за да постигне целта си, а именно - повишаване на цената на петрола. Кралството ще се опита да привлече 10 млрд. долара на дълговите пазари. Евентуално споразумение и увеличаване на цената би благоприятствало емитирането на този дълг, смята дилърът. Шуманов прогнозира, че на срещата на ОПЕК през ноември може да се стигне до споразумение за замразяване на производството.

Според него Русия също има нужда от подобна сделка на фона на сериозния бюджетен дефицит и неуспеха на централната банка в страната да задържи на цената на рублата през последните 1-2 години. "Цена на петрола от 60 долара за барел ще помогне много на Русия", смята дилърът. Пазарите са волатилни и подвластни на всяко едно изказване на официални представители на страните производителки на петрол, коментира още Шуманов. Той открои също така податливостта на някои валути спрямо изменението на цената на черното злато. "При покачване на цената на петрола канадският долар поскъпва", каза той.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
fallback