IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Роснефт се противопостави на замразяване на добива на петрол

Игор Сечин изказа съмнения за успеха на сделка в ОПЕК

11:48 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Игор Сечин, най-влиятелният изпълнителен директор в петролната индустрия в Русия и ръководител на енергийния гигант Роснефт, заяви, че компанията му няма да намали или замрази производството си на петрол като част от евентуално споразумение с ОПЕК, съобщава Ройтерс.

Коментарите му подчертават колко трудно е за Русия да накара петролните си компании да замразят или намалят добива като част от потенциална сделка с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която има за цел да подкрепи цените на петрола.

Президентът Владимир Путин заяви по време на енергийна конференция в понеделник, че Русия е готова да се присъедини към предложеното от ОПЕК ограничаване, но не представи допълнителни детайли.

„Защо трябва ние да го правим?“, каза Сечин, известен с позицията си срещу ОПЕК, в Истанбул в неделя вечер. Коментарът му бе в отговор на въпрос на Ройтерс дали Роснефт, която формира 40% от общото производство на суров петрол в Русия, би ограничила собствения си добив.

Сечин заяви, че изпитва съмнения дали страни от ОПЕК, като Иран, Саудитска Арабия и Венецуела, също ще намалят производството си, тъй като според него цени от над 50 долара за барел ще направят производителите на шистов петрол в САЩ печеливши.

Досега има няколко опита на Русия и ОПЕК да си сътрудничат, за да стабилизират петролните пазари. Тези усилия обаче така и не доведоха до реални резултати.

Цените на петрола се вдигнаха в понеделник след коментарите на Путин на фона на надеждите, че двугодишният им спад може да приключи.

Междувременно директорът на Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че цена на петрола от 60 долара за барел вероятно ще доведе до силен ръст на производството в Северна Америка и ще доведе до забавяне на ръста в световното търсене, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

„Можем да видим в кратък времеви хоризонт силен ръст в производството в Северна Америка и на други места. Цени от около 60 долара за барел биха били достатъчни за това“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в интервю за Bloomberg.

Много петролни производители са изправени пред сериозни предизвикателства заради ниските цени на суровината, заяви Бирол. Той обаче допълни, че цената на петрола трябва да се определя от търсенето и предлагането, а не от намеси на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още