fallback

Саудитска Арабия е спряла доставките на петрол за Египет

Така най-многолюдната арабска държава е принудена да купува горива от други държави на по-висока цена

14:44 | 07.11.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Саудитският държавен енергиен гигант Saudi Aramco е преустановил доставките на петролни продукти за Египет за неопределено време, съобщи египетският министър на петрола Тарек Ел-Молла, цитиран от Bloomberg. Така най-многолюдната арабска държава е принудена да купува горива от други държави на по-висока цена.

Saudi Aramco е информирала египетската Egyptian General Petroleum Corp. (EGPC) в началото на октомври, че ще спре доставките на рафинирани петролни продукти, принуждавайки властите в Кайро да прибегнат до търгове, за да задоволят вътрешното търсене. Не е ясно дали замразяването на доставките е валидно само за октомври. Компанията по-рано тази година се съгласи да доставя на Египет 700 хил. тона рафинирани петролни продукти месечно в рамките на пет години. Сделката се оценяваше на около 23 млрд. долара, посочва Bloomberg. 

Египет, който разчита на внос, за да задоволи енергийните си нужди, сега е изправен пред по-високи цени на бензина и други петролни продукти, след като в четвъртък властите решиха да позволят свободно плаване на валутния курс в опит да стабилизират икономиката, отслабена от недостиг на долари.

Египетският министър на енергетиката потвърди по време на конференция в Абу Даби в неделя, че доставките на саудитски петрол са спрени за неопределено време. Той не даде повече подробности.

Според трима трейдъри, с когото Bloomberg е разговаряла, държавната EGPC се е съгласила да купи дизелово гориво за отопление с доставка през ноември в Александрия, като цената е със средно с 12 долара за метричен тон над регионалните бенчмаркови стойности.

Освен това властите в Кайро са подписали меморандум за споразумение за внос на суров петрол от азербайджанската държавна компания State Oil Co. Сделката идва след друга договорка от края на ноември с Ирак за формиране на смесени дружества за производство на петрол и природен газ, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback