IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмненията за сделка в рамките на ОПЕК отново натежават на цените на петрола

Силният долар също оказва натиск върху цената на суровината

10:17 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха по време на азиатската търговия и изтриха по-ранните печалби, тъй като отново се появиха съмнения за постигането на сделка за намаляване на добива в рамките на ОПЕК, съобщи Ройтерс.

Силният долар, който достигна близо 14-годишен връх миналата седмица, също натежа на цените в среда на слаба търговия преди Деня на благодарността в четвъртък.

Към 10:00 часа българско време американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,12% до 47,97 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,26% до 48,99 долара за барел.

„Причината за спада в цените са подновените съмнения сред трейдърите, че производителите могат да постигнат сделка за понижение в добива“, казва Рик Спунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets. 

Летаргията в сряда идва след подем през миналата седмица, тъй като пазарните участници очакваха успешно прилагане на предварителното споразумение от края на септември. Официалната среща на ОПЕК е на 30 ноември във Виена.

„Продукцията в картела е около 34 млн. барела дневно и пазарът вече очаква значителни понижения, за да се върне на нива между 32 и 33 млн. барела дневно, каквито бяха намеренията от края на септември“, посочва Спунър.

Според източници на Ройтерс ОПЕК ще обсъжда съкращение на добива в размер на 4-4.5% от всички членки с изключение на Либия и Нигерия, но успехът на сделката зависи от Иран и Ирак, които може и да не дадат пълната си подкрепа.

„Най-добрият изход от срещата в ОПЕК би бил споразумение за добив около 33 млн. барела дневно, Ако това се случи цената може да скочи над 50 долара за барел, поне временно“, посочва Спунър.

По-късно днес Администрацията за енергийна информация ще публикува редовния си седмичен доклад за петролните резерви в САЩ и според проучване на Ройтерс анализаторите очакват ръст от около 700 хил. барела през седмицата до 18 ноември.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още