fallback

След четири поредни седмици поскъпване петролът се търгува на червена територия

Нагласите на пазара са подкрепени от надеждите, че сделката за понижение на добива ще се спазва

09:58 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишиха леко в петък и така записаха четвърто поредно седмично повишение, съобщава Investing.com.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка февруари поскъпнаха с 23 цента (0,4%) до 53,99 долара за барел. Във вторник миналата седмица цената на този сорт петрол достигна 18-месечен връх при 55,24 долара за барел.

За седмицата поскъпването на WTI беше в размер на 97 цента (1,8%).

В Лондон фючърсите върху европейския бенчмарков сорт Брент с доставка март поскъпнаха в петък с 21 цента (близо 0,4%) до 56,82 долара за барел. Във вторник Брентът поскъпна до 58,37 долара за барел – стойност, невиждана от юли 2015 г.

За седмицата фючърсите върху Брента поскъпнаха с 28 цента (0,5%). 

Седмичното поскъпване по всяка вероятност се дължи на сигналите от страна на големи петролни производителки като Саудитска Арабия и Кувейт, че ще се придържат към споразумението за понижаване на добива.

Към 9:40 часа българско време в понеделник цените са на червена територия, като WTI поевтинява с 0,46% до 53,74 долара за барел, а Брентът записва спад в цената си в размер на 0,40% до 56,87 долара за барел.

Сделката започна да се прилага официално от 1 януари, като страните от и извън ОПЕК се договориха да понижат добива с близо 1,8 млн. барела дневно. Ако това обещание се спазва, глобалното предлагане ще бъде понижено с около 2%.

И все пак някои трейдъри остават скептични. Освен това има опасения за повишенията в добива в Либия и Нигерия, на които беше позволено да увеличат продукцията.

В края на миналата седмица компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 4 до 529. Това е десето поредно седмично повишение до ниво, невиждано от близо година.

Някои анализатори предупреждават, че сегашният подем на петролния пазар може да се окаже контрапродуктивно, тъй като кара шистовите производители в САЩ да добиват повече и да увеличават още повече свръхпредлагането.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 06.09.22 г.
fallback