fallback

Shell закрива находището, дало името на петрола сорт Брент

Добивът в три от блоковете вече е пресъхнал, остава един

22:30 | 08.02.17 г. 5

Британско-холандската компания Shell днес започна процедура на изслушване по въпроса за изваждане от експлоатация на едно от най-големите находища на петрола сорт Брент в Северно море, предаде ТАСС.

Преди началото на публичното обсъждане Shell вече представи програма за закриване на находището в Департамента по бизнес въпроси, енергетика и промишлена стратегия на Великобритания. След приключване на изслушването ведомството ще отчете препоръките на обществеността.

Програмата по изваждане на находището от експлоатация предвижда рециклиране на стоманената обшивка на платформата, а също и на всички отпадъци, съпътстващи производството.

От 1976 година от находището, разположено на 115 мили североизточно от Шетландските острови, са добити около 3 милиарда барела въглеводороди в петролен еквивалент, които са осигурили около 10 процента от производството на Великобритания, припомня ТАСС.

Шел започна да подготвя консервирането на находището през 2006 година. През това време бяха направени 300 проучвания, оценени от независими експерти и учени. Добивът в блока "Делта" пресъхна през 2011 година, а в блоковете "Алфа" и "Браво" - през 2014 година.

Въпреки това находището ще продължи да произвежда петрол още няколко години в последния продуктивен блок - "Чарли".

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
fallback