IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell закрива находището, дало името на петрола сорт Брент

Добивът в три от блоковете вече е пресъхнал, остава един

22:30 | 08.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Shell</em></p>

Снимка: Shell

Британско-холандската компания Shell днес започна процедура на изслушване по въпроса за изваждане от експлоатация на едно от най-големите находища на петрола сорт Брент в Северно море, предаде ТАСС.

Преди началото на публичното обсъждане Shell вече представи програма за закриване на находището в Департамента по бизнес въпроси, енергетика и промишлена стратегия на Великобритания. След приключване на изслушването ведомството ще отчете препоръките на обществеността.

Програмата по изваждане на находището от експлоатация предвижда рециклиране на стоманената обшивка на платформата, а също и на всички отпадъци, съпътстващи производството.

От 1976 година от находището, разположено на 115 мили североизточно от Шетландските острови, са добити около 3 милиарда барела въглеводороди в петролен еквивалент, които са осигурили около 10 процента от производството на Великобритания, припомня ТАСС.

Шел започна да подготвя консервирането на находището през 2006 година. През това време бяха направени 300 проучвания, оценени от независими експерти и учени. Добивът в блока "Делта" пресъхна през 2011 година, а в блоковете "Алфа" и "Браво" - през 2014 година.

Въпреки това находището ще продължи да произвежда петрол още няколко години в последния продуктивен блок - "Чарли".

(БТА)


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Българинът отново се страхува да пита и мре от шубе,че можело да го излъжат вместо да се радва да научи нещо, поглеждайки малко по-далеч от носа си.Не гледай "умно", българино. НА ТЕБ говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Накратко:- Хора, ако наистина сте умни, поинтересувайте се, попитайте, и да се почва. Не само "който има капацитет по сондиране/геология". МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО е, а и още има европейски фондове, кой казва, че трябва да се бъркаме? Защо не сте на гребена на вълната? Защо да чакате някой друг да е пръв, да изпробва, да изпита? ТОГАВА вече ще е свършил купонът, баницата - нарязана и, я стигне до вас я не, на десеторно цена, с изядена печалба."Инвеститори" или тралалатори сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
"Ще си проспи късмета", "традициите още ги няма" и т.н., проклета ОС "Андроид"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
5% от земната *** са проучени. За недрата да не говорим. Отделно, цената ще надхвърли предишните рекорди и ще развият, щат-не щат, MDP, за който ви нея от години. Затова разправям аз, -Дайте навреме да започнем, после парите за технология ТУК ще остават, ама кой да слуша? Българинът ***, липсва му предприемачески дух, традициите глоще ги няма, и за пореден път, ще си просперитет късмета. Прочее, и компютърът НЕ Е измислен у нас. - Защо, мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
След. Някое и друго десетилетие пак ще го отворят и пак ще има това-онова. Така стана в Баку а, чувам, и по други мяста. Явно, абиогенният произход на нефта се доказва почти повсеместно. Междувременно, ще разработят и други находища, само 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още