IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отчете първо седмично поскъпване от три седмици

Цената на суровината продължава да се повишава в понеделник заради договорката между Саудитска Арабия и Русия

10:28 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола останаха без съществени изменения в петък, но успяха да отчетат първото седмично повишение от месец насам заради вероятността сделката за понижаване на добива да бъде удължена, съобщи Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI с доставка юни затвори в петък на ниво 47,84 долара за барел, като за седмицата поскъпна с 1,62 долара (3,4%). Преди това три поредни седмици този сорт поевтиняваше.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарк Брент с доставка юли финишира сесията на ниво 50,84 долара за барел. За седмицата Брентът поскъпна с 1,74 долара (3,5%).

В понеделник петролът продължава да поскъпва, тъй като най-големите производители в света - Саудитска Арабия и Русия, са се договорили да удължат сделката за намаляване на добива на петрол за още девет месеца до март 2018 г.

И WTI, и Брентът поскъпват с близо 2% до съответно 48,84 долара и 51,87 долара за барел към 10:00 часа българско време.

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих и руският му колега Александър Новак обещаха „да направят каквото е нужно“, за да намалят глобалните резерви до петгодишните средни нива и изразиха оптимизъм, че ще гарантират подкрепа от производители не само от тези в сегашната сделка, се казва в изявлението.

Официалното решение се очаква на 25 май, когато ОПЕК заседава във Виена.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили 17-та поредна седмица, което подсказва, че може да има още по-висок добив. Броят на платформите расте с 9 до 712, което е най-високото ниво от август 2015 г.

Тази седмица се очаква месечният доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още