IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва заради надеждите за ребалансиране на пазара

В понеделник положителният импулс дойде от обещанието от страна Саудитска Арабия и Русия да задържат свиването на добива до края на март 2018 г.

10:49 | 16.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпна по време на азиатската търговия, тъй като инвеститорите видяха шансове за ребалансиране на пазара, съобщи Investing.com. В понеделник положителният импулс дойде от обещанието от страна Саудитска Арабия и Русия да задържат свиването на добива до края на март 2018 г.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,41% до 49.05 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,39% до 52,02 долара за барел към 9:50 часа българско време.

По-късно днес се очаква Международната агенция по енергетиката да публикува годишния си доклад за глобалните петролни пазари въз основа на данни от април.

Освен това Американският петролен институт също днес трябва да обяви изменението в петролните резерви на САЩ през изминалата седмица. В сряда пък традиционно излизат официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Анализаторите очакват спад от 2,3 млн. барела към края на миналата седмица.

„Имаше понижение на резервите, но не сме там, където бихме искали, що се отнася до достигането на средните петгодишни нива“, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих.

На 25 май предстои заседание на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), когато ще се реши дали споразумението за свиване на добива да продължи да действа и след края на юни.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още