IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът стартира седмицата на най-високите си нива от около месец

Пазарните нагласи са добри преди срещата на ОПЕК в четвъртък

10:38 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник, докосвайки най-високите нива от около четири седмици преди срещата на ОПЕК в четвъртък, съобщава Investing.com. Мнозинството пазарни участници очакват членките на картела да удължат прилагането на споразумението за свиване на добива и след края на юни.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,71% до 51,03 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,63% към цената си до 53,95 долара за барел към 10:15 часа българско време.

По време на азиатската търговия WTI докосна 51,26 долара – ниво, невиждано от 21 април. 

Брентът по-рано поскъпна до 54,17 долара за барел – най-високото ниво от 19 април.

На срещата на ОПЕК трейдърите очакват споразумението за свиване на добива да бъде удължено до края на март 2018 г., а не само до края на тази година, както по-рано се смяташе. Има и спекулации дали страните членки на ОПЕК ще се договорят за по-големи понижения на продукцията, за да може да ускорят ребалансирането на пазара.

В актуалните му мащаби споразумението няма особено голямо влияние върху глобалните петролни резерви, тъй като предлагането от страни извън договорката се повишава. Най-красноречивият пример е САЩ.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още