fallback

Цената на петрола достигна двугодишен връх

Стойността на Брента нараства с около 24% през това тримесечие, а на WTI – с над 13%

08:57 | 26.09.17 г. 23
Автор - снимка
Създател

Спекулациите за понижаващо се свръхпредлагане на петрол се отразяват в началото на седмицата на цените на американския лек суров петрол и на петрола от сорта Брент, които се покачват до най-високото си ниво от юли 2015 г.

Търгуваните на борсата в Лондон фючърси върху Брента с доставка през ноември поскъпват с 46 цента до 59,48 долара за барел, след като добавиха 3,8 на сто към цената си в понеделник. По-рано цената достигна 59,49 долара – най-високата от 10 юли 2015 г., предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол (West Texas Intermediate, WTI) с доставка през ноември поскъпват с 15 цента до 52,37 долара за барел, след като по-рано достигнаха петмесечен връх от 52,43 долара за барел. 

Ръстът при Брента означава и пети пореден ден на поскъпване, увеличавайки цената си от малко над 55 долара за барел преди седмица, след като членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители потвърдиха, че пазарът скоро ще се ребалансира.

Влияние върху ръста оказа и турският президент Реджеп Тайип Ердоган със своята заплаха от понеделник Турция да престане да допуска доставки на петрол от кюрдската част на Ирак. Разгневен от референдума за независимост в Иракски Кюрдистан, Ердоган обяви вчера, че затваря сухопътната граница с региона и заплаши да спре износа му на петрол през турска територия. По този начин той увеличи натиска над кюрдския автономен регион, който проведе референдум за независимост. Въпреки международните критики кюрдите в Северен Ирак проведоха историческо допитване за своята независимост. Турция обаче не го признава, тъй като се опасява от дестабилизация на региона и в собствената си страна.  

Тръбопроводът до пристанище Джейхан в Турция обикновено изпомпва между 500 хил. и 600 хил. барела на ден. 85% от петрола на региона се продават през Джейхан. „Доброто сътрудничество на производителите при съвместното ограничаване на продукцията, както и новината за (отговора на Турция) на референдума помогнаха за ръста на цените на петрола", казва Томомичи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио. „Цената на Брента може да достигне до 60 долара за барел, подкрепена от този натиск", посочва още той.

Според преценката на експерти по суровините от Commerzbank и някои последни коментари на представители на ОПЕК подкрепят цената на Брента. В петък те се изказаха оптимистично за развитието на цените до края на годината. Ограниченията върху добива помагат да се намалят резервите от суров петрол до петгодишното им средно ниво, каза кувейтският министър на петрола Ессам ал-Марзук, който председателства срещата на министрите.

„От срещата ни през юли пазарът на петрол забележително се подобри“, обяви той при откриването на срещата. „Пазарът сега е очевидно добре и върви към ребалансиране“, допълва той.

Според изчисления на Bloomberg цената на Брента се увеличава с около 24% през това тримесечие. Ако тенденцията се запази, това ще е най-големият ценови скок от второто тримесечие на 2016 г., когато стойността на суровината се повиши с над 25%.

За американския петрол скокът за третото тримесечие е от над 13 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
fallback