IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите на ОПЕК се въздържаха от предприемането на нови действия

В съобщение след срещата си днес те заявиха, че печелят битката за намаляване на презасищането

19:27 | 22.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производителки изчистват презасищането, което тежи върху цените на петрола от три години и може да изчакат до януари, преди да решат дали да удължат ограниченията си върху добива и след първото тримесечие на 2018 г., заявиха петролните министри в петък.

ОПЕК, Русия и други производители намалиха добива си с около 1,8 млн. барела на ден от началото на 2017 г., с което помогнаха на цените на петрола да се повишат с около 15% през последните три месеца, припомня Ройтерс.

ОПЕК и съюзниците му обмислят удължаване на сделката и след края на март, когато тя изтича.

Руският енергиен министър заяви, че не се очаква решение преди януари, макар че други министри предположиха, че подобно решение може да бъде взето преди края на тази година.

„Мисля, че можем да се върнем към този въпрос не по-рано от януари следващата година“, каза Александър Новак, попитан кога очаква евентуално удължаване на квотната сделка.

След срещата на петролните министри във Виена той допълни, че ОПЕК и другите производители трябва да продължат да работят в тясно сътрудничество и през 2018 г.

„Трябва не само да поддържаме темпа, но и да продължим нашите координирани съвместни действия напълно, а освен това да разработим стратегия за в бъдеще, към която да се придържаме след април 2018 г.“, заяви той, добавяйки, че търсенето на петрол расте с „бърз темп“.

Други министри заяви, че решение за удължаване на сделката може да бъде взето през ноември, когато е следващата официална среща на ОПЕК.

„През ноември ще вземем решение“, каза венецуелският петролен министър Еулохио дел Пино, добавяйки, че групата „оценява всички възможности“, включително разширяване на споразумението.

Кувейтският министър на петрола Ессам ал-Марзук, който председателства срещата на министрите, заяви, че ограниченията върху добива помагат да се намалят резервите от суров петрол до петгодишното им средно ниво – заявената цел на ОПЕК.

„От срещата ни през юли пазарът на петрол забележително се подобри“, каза той при откриването на срещата. „Пазарът сега е очевидно добре и върви към ребалансиране“.

Той добави, че има „няколко позитива“ на пазара, включително нивата на запаси в страните от ОИСР към август, които са били със 170 млн. барела над петгодишното средно ниво, докато през януари те са били с 340 млн. барела над средното.

Марзук каза още, че министерската група ще продължи да следи производствените данни, но ще предложи и мониторинг на данните върху износа.

Според представителите на ОПЕК износът има по-пряко влияние върху международното предлагане, отколкото производството.

Министрите на Либия и Нигерия – две страни на ОПЕК, които бяха изключени от квотната сделка, за да се възстановят индустриите им от годините вътрешни сътресения, също присъстваха на срещата днес.

Кувейтският министър заяви, че двете страни ще станат част от сделката, когато производството им се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още