IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня след изказване на Тръмп*

Според анализаторската компания GFMS златото може да премине границата от 1500 долара за тройунция през тази година за първи път от 2013 г. насам

10:30 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтиня по време на азиатската търговия след спиране за кратко на отслабването на долара благодарение на изказване на американския президент Доналд Тръмп, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол загубиха 0,12% от стойността си до 65,43 долара за барел. При сорта Брент понижението е с 0,21% до 70,27 долара за барел.

Според трейдърите движението на цените в посока надолу е подкрепено именно от изказване на Тръмп. По-рано през седмицата обаче се случи точно обратното - доларът продължи да отслабва заради изявлението на американския министър на финансите Стивън Манучин, че поевтиняването на щатската валута е полезно, тъй като помага на износителите от САЩ

В интервю за CNBC на икономическия форум в Давос Тръмп обаче заяви, че доларът ще се засили по време на неговото управление заради доброто икономическо представяне на страната и че изказванията на Стивън Манучин са били интрепретирани погрешно.

Инвеститорите често прехвърлят средства между долара и стоковите фючърси в зависимост от фундаменталните фактори, които движат пазара. Тъй като котировките на „черното злато“ се търгуват в долари, нестабилността на валутата влияе и на търсенето на петрол.

Като цяло отслабването на щатския долар спрямо кошница от валути, особено през втората половина на 2017 г., води до силно търсене на петрол в началото на 2018 г., се казва в анализ на BMI Research.

Отделно от влиянието на валутните пазари, краткосрочните перспективи пред петрола са за леко понижение на цените.

„Доставките на петрол остават на високи нива, като може и да се увеличат допълнително, а търсенето вече е започнало да отслабва“, коментира пред CNBC Георги Славов, ръководител "Стокови анализи" в Marex Spectron.

След като миналата седмица производството на петрол в САЩ достигна 9,88 барела на ден, очакванията са скоро да бъде премината границата от 10 млн. барела. Производството в страната е нараснало с повече от 17% от средата на 2016 г. и вече се конкурира с най-големия износител в света – Саудитска Арабия. В момента само Русия произвежда повече – средно по 10,98 млн. барела на ден.

Нарастващата американска продукция обаче заплашва да подкопае ограниченото предлагане от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, насочено именно към подкрепа на цените. Споразумението на ОПЕК заедно с нарастването на търсенето, от своя страна, допринесоха за ръст в цените на петрола от близо 60% от средата на 2017 г. насам.

На стоковите пазари фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняха с 0,53% до 1360,70 долара за тройунция. Цената на метала с незабавна доставка обаче се увеличи с 0,55% до 1355,73 долара за тройунция. Според анализаторската компания GFMS златото може да премине границата от 1500 долара за тройунция през тази година за първи път от 2013 г. насам, тъй като рискът от понижения на капиталовите пазари и политическата нестабилност повишават привлекателността му като инвестиционно убежище.

Въпреки краткосрочното засилване на долара от изказването на Тръмп в крайна сметка доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от валути, се озова под нивото си от предишния ден и сутринта в петък достигна 89,029 пункта. Спрямо йената доларът поевтиня с 0,41% до 108,96 йени.

*Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още