IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата с по-ниски цени заради ръст в производството*

Много анализатори предупреждават, че забавянето на икономиката поради търговски спорове между САЩ и други големи икономики ще засегне и търсенето на петрол

10:28 | 03.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на ръст на предлагането от страна на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), както и от страна на САЩ. Тези фактори взеха превес над страховете, свързани със затягането на пазара заради щатските санкции срещу Иран.

Фючърсите вътху американския суров петрол WTI с доставка през октомври поевтиняват с 0,24% до 69,63 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,17% до 77,51 долара за барел.

Производството от страна на ОПЕК е нараснало с 220 хил. барела на ден между юли и август, достигайки най-високото си ниво за 2018 г. от 32,79 млн. барела на ден. Принос към това има възстановяването на либийското производство и рекордният износ на петрол от Иран.

Междувременно за първи път в последните три седмици е нараснал броят на работещите платформи в САЩ с 2 до 862, съобщи в петък енергийната компания Baker Hughes. Големият брой на работещите платформи в най-голямата икономика в света е допринесъл за увеличаването на производството на суров петрол в САЩ с над 30% от средата на 2016 г. досега до 11 млн. барела на ден.

Въпреки по-ниските цени, които се наблюдават в началото на седмицата, Стивън Иннес, ръководител на търговията за Азиатско-тихоокеанския регион в OANDA, смята, че Брент „е подкрепен от предстоящите санкции срещу Иран, тъй като това ще доведе до затягане на пазара“.

„Иранското производство вече показва сигнали за свиване, след като през миналия месец заради отдръпването на част от вносителите от страната са произвеждани 150 хил. барела петрол по-малко на ден“, обясни Едуард Бел. Анализатор в Emirates NBD bank.

Много анализатори предупреждават, че забавянето на глобалната икономика поради търговски спорове между САЩ и други големи икономики, включително Китай и Европейския съюз, ще засегне и търсенето на петрол.

На фона на нарастващите търговски тарифи между Вашингтон и Пекин производствената активност в Китай се е разраснала с най-бавния си темп от над година през август, поръчките за износ се свиват за пети пореден месец, а работодателите съкращават служители.

Въпреки това според Иннес е твърде рано да се каже дали забавянето на икономиката би се отразила сериозно на цените на петрола.

На стоковите пазари фючърсите върху златото с доставка през декември поевтиняват с 0,12% до 1205,20 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на червена територия. Ръст в цените се наблюдава при царевицата, пшеницата и какаото със съответно 2,38%, 1,96% и 2,68%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,05% до 95,13 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,07% до 110,95 йени. Австралийският долар остава стабилен на ниво от 0,7188 американски долара.

* Информацията е актуална към 9:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още