IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижиха до най-ниските си стойности от година насам*

Високото производство обаче продължава, докато перспективите за търсенето отслабват в отговор на забавянето на глобалната икономика

10:33 | 23.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха до най-ниските си стойности за 2018 г. в петък по време на доста волатилна търговия. Негативно влияние оказват опасеняита за предлагането на фона на мрачните икономически перспективи, обобщава Ройтерс.

Според трейдърите дори очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще започне да задържа доставките, не оказват кой знае каква подкрепа на пазара.

Международният бенчмарк Брент достигна най-ниското си ниво от декември 2017 г. - 61,52 долара за барел преди да се възстанови до 62,02 долара за барел след понижение от 0,93% спрямо предишната сесия. Американският суров петрол WTI поевтинява с 2,40% до 53,32 долара за барел, достигайки най-ниското си ниво от октомври 2017 г.

Волатилността на цените на WTI и Брент през ноември достигна нива, наблюдавани последно при срива на пазара 2014-2016 г., а преди това по време на финансовата криза от 2008-2009 г.

Това, което се случва на световните пазари в момента, е ръст на добива и запасите в Северна Америка, докато в другата част на света е ограничен износът от страна на Иран заради наложените санкции от САЩ.

Така или иначе глобалното предлагане нарасна през тази година, като трите страни най-големи производителки в света САЩ, Русия и Саудитска Арабия добиват петрол, отговарящ на една трета от световното потребление или около 100 млн. барела петрол на ден.

Високото производство обаче продължава, докато перспективите за търсенето отслабват в отговор на забавянето на глобалната икономика.

Цените на петрола са се понижили с около 30% от последните си пикови стойности в началото на октомври, тъй като производството в световен мащаб започна да изпреварва потреблението през четвъртото тримесечие на тази година, слагайки по този начин край на периода на недостиг, започнал през първото тримесечие на 2017 г.

За да се приспособи към по-слабото търсене, Саудитска Арабия заяви, че може да намали предлагането.

„Няма да продаваме петрол, от който клиентите нямат нужда“, каза пред журналисти в четвъртък саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

Саудитска Арабия настоява ОПЕК да намали доставките на петрол с 1,4 млн. барела на ден, за да се предотврати свръхпредлагане.

Картелът ще се срещне официално на 6 декември, за да обсъди политиката си за доставките.

Щатската банка Morgan Stanley заяви, че вижда по-голяма вероятност ОПЕК да постигне споразумение за балансиране на пазара през 2019 г., отколкото това да не се случи, добавяйки че това вероятно ще поддържа цените в горната граница на диапазона между 50-60 долара за барел.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,31% до 1224,20 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на червена територия. Памукът обаче поскъпва с 1,74%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,06% до 96,43 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,10% до 112,84 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,08% до 0,7248 долара.

* Информацията е актуална към 9:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още