IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна на фона на страховете за глобалния растеж*

Австралийският долар поевтиня спрямо американския с 1,3% заради коментар на управителя на Австралийската централна банка

10:13 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът първоначално поскъпна по време на азиатската сесия, но след това обърна посоката си и цените тръгнаха надолу на фона на опасенията за перспективите пред световната икономика, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,13% до 53,59 долара за барел за контракти с доставка през март. Понижението при сорта Брент е с 0,10% до 61,92 долара за барел за доставка през април.

Страховете, свързани с глобалния растеж, натежаха върху пазарните настроения през последните дни, докато на заден план остана затягането на доставките в световен мащаб.

Трейдърите се фокусираха и върху речта на президента на САЩ Доналд Тръмп „За състоянието на съюза“.

"Имам голямо уважение към президента Си (Дзинпин) и работим по ново търговско споразумение с Китай, но то трябва да включва реални структурни промени, за да се сложи край на несправедливите търговски практики, да се намали хроничният ни дефицит и да се защитят американските работни места", заяви Тръмп, който започна търговска война с Китай, за да го накара да седне на масата за преговори.

Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин сключиха 90-дневно примирие на срещата си на върха в Буенос Айрес на 1 декември. Оттогава се водят преговори за промяна на търговския баланс в полза на САЩ, но и за спазването на интелектуалната собственост и спирането на принудителния трансфер на технологии.
Санкциите на САЩ срещу Венецуела се разглеждат като подкрепящи цените, тъй като те помагат за затягане на световните доставки.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, се съгласиха да намалят производството си от миналия месец, за да свият обема на доставките си.

Запасите от суров петрол в САЩ обаче нараснаха през миналата седмица с 2,5 млн. барела до 448,2 млн. барела. За сравнение, анализаторите очакваха увеличение с 2,2 млн. барела.

Междувременно златото поевтинява с 0,10% до 1317,90 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат спад в цената си съответно с 0,26% и 0,25%, докато медта поскъпва с 0,32%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,15% до 96,22 пункта. Доларът поевтинява с 0,26% спрямо йената до  109,67 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 1,3% до 0,7140 долара. Реакцията на пазара дойде след коментара на управителя на Австралийската централна банка, че вече не е убеден, че следващият ход на банката трябва да бъде към повишаване на лихвите.

* Информацията е актуална към 9:17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още