IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудната реч на Тръмп

В годишното си слово той призова републиканци и демократи да правят компромиси и обяви, че Китай вече няма да може да краде работните места на американците

07:40 | 06.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Както винаги американският президент Доналд Тръмп бе уверен в речта си за състоянието на Съюза. Той беше почти примирен в стремежа си към „надпартийност", макар че Мексиканската стена отново изигра важна роля в нея. Американският президент призова демократите: „Заедно можем да направим Америка безопасна“.

Като цяло под негово ръководство САЩ се били превърнали в „икономическо чудо" - страната печелила „всеки отделен ден".

Духът на поражението обаче се промъкна преди това в Овалния кабинет. Затова се погрижиха републиканците в доминирания от тях Сенат: Плановете на президента за оттегляне на щатските войски от Сирия и Афганистан пропаднаха с 26:70 гласа.

„Прибързаното изтегляне на американските войски" застрашавало „националната сигурност".

Ролята на Тръмп до този момент бе тази на предизвестения победител, като „опасност“ той все още не бе възприеман. 

Президентът на САЩ призова в годишната си реч "За състоянието на съюза" републиканците и демократите да правят компромиси, предаде DPA, цитирана от БТА.

"Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари и да прегърнем безграничния потенциал на сътрудничеството, компромиса и общото благо. Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното обещание за бъдещето на Америка. Решението трябва да вземем ние", заяви Тръмп в речта си - първата, която той произнася в условия на споделено управление, след като демократите поеха контрола над долната камара на Конгреса.

Речта му се случва след дълги седмици спорове между демократите и републиканците за стената, която Тръмп иска да построи при границата с Мексико. Президентът в крайна сметка отстъпи и сложи край на продължилата рекордните 35 дни частична парализа на държавната администрация, без да е получил финансиране за проекта си за борба с незаконната имиграция.

Тръмп призова членовете на Конгреса да работят заедно по деликатната тема за имиграцията и увери, че само една стена по южната граница може да гарантира сигурността на САЩ.  "Ще построя тази стена. Стените работят и спасяват животи. Затова нека работим заедно за постигане на компромис и да сключим споразумение, което ще направи Америка наистина сигурна", каза Тръмп. Той разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, част от която касае подозренията за съглашателство между Русия и предизборния екип на Тръмп по време на кампанията за президентските избори от 2016 г.

"В САЩ се извършва едно икономическо чудо и единствените неща, които могат да го спрат, са идиотските войни, политиката или смехотворните и партийни разследвания", заяви Тръмп, който редовно определя разследването на МЪлър като "лов на вещици". "Ако искаме мир и законност, не може да имаме войни и разследвания. Трябва да сме единни в нашата страна, за да победим враговете си в чужбина", каза американският президент.

Той предупреди, че Китай повече няма да може "да краде работните места и богатството на американците" и настоя Пекин да сложи край на "несправедливите си търговски практики". 

"Имам голямо уважение към президента Си (Дзинпин) и работим по ново търговско споразумение с Китай, но то трябва да включва реални структурни промени, за да се сложи край на несправедливите търговски практики, да се намали хроничният ни дефицит и да се защитят американските работни места", заяви Тръмп, който започна търговска война с Китай, за да го накара да седне на масата за преговори.

Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин сключиха 90-дневно примирие на срещата си на върха в Буенос Айрес на 1 декември. Оттогава се водят преговори за промяна на търговския баланс в полза на САЩ, но и за спазването на интелектуалната собственост и спирането на принудителния трансфер на технологии.

Тръмп обяви намерението си да сложи край на епидемията от ХИВ/СПИН в САЩ, като заяви, че тази цел може да се постигне за 10 години.

Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hob6
преди 5 години
"Обикновенно това завършва с голямо сбиване".Това,война ли значи според теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
В тази си реч Тръмп изглежда излага доктрината, която следва и ще следва. Стига сме спасявали света. Време е да помислим и за себе си. Могъществото, превъзходството и влиянието ще го използваме в наша полза, защото другите постигнаха много на наш гръб и за наша сметка. Напълно разбираем и оправдан национален егоизъм. Всъщност какво правят другите страни - ами същото. Както изглежда светът е навлязъл в епохата на нациналния егоизъм. Всеки иска да реши собствените си проблеми и да осъществи собствения си възход, а как няма значение. Обикновенно това завършва с голямо сбиване. Да се надяваме, че ще се намери балансът, но едва ли. Ако тов все пак се случи, ще е чудо невиждано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Вземането на средно за ден на средно 3 милиарда долара държавен заем е подходът с който президентът на САЩ временно се спасява от публичен провал от лошото влияние на неправилната работа на Федералния резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Най-големият проблем на всеки бизнес е, когато си повярва в собственият рекламен проспект.Интересно какво ще се случи с щатската икономика, когато свърши данъчната ваканция на мултинационалните компании :)Shut down, reinstall, reset ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
lyusien
преди 5 години
Не е възможно да направиш икономическо чудо за 2 години Икономиката е като валяк -бавно спира и бавно набира скорост Колкото за призивите за съгласие между републиканци и демократи по важни за Америка е Тръмп е прав но съгласието е двустранна сделка Не може да искаш съгласие когато постоянно обиждаш опонентите си и ги обвиняваш в социализъм Обама и социализъм - две несъвместими неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още