IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудната реч на Тръмп

В годишното си слово той призова републиканци и демократи да правят компромиси и обяви, че Китай вече няма да може да краде работните места на американците

07:40 | 06.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"В бюджета си ще поискам от демократите и републиканците да поемат необходимия ангажимент да се премахне епидемията от ХИВ в САЩ до 10 години. Заедно ще победим СПИН-а в Америка и други страни", заяви Тръмп.
По официални данни през 2017 г. в САЩ около 38 000 души са заразени с ХИВ. През годините броят им спада, освен в някои общности като хомосексуалните, чернокожите и латиносите.

Тръмп призова също за повече усилия за борба с раковите заболявания при децата и заяви, че иска да издигне в приоритет понижаването на разходите за здравеопазване и лекарства. Той настоя Конгреса да приеме закон за забрана на аборти "в напреднала бременност". Този израз обикновено се използва за последното тримесечие от бременността. 

Абортите са деликатна тема в САЩ от десетилетия. През 1973 г. Върховният съд постанови, че забраните на абортите са неконституционни, въпреки че в някои щати има ограничения за аборти в напреднала бременност. 

Тръмп отбеляза, че в САЩ има "повече работещи жени от всякога досега и повече жени в Конгреса от всякога досега". При тези думи конгресменки от Демократическата партия се изправиха и изръкопляскаха в рядка проява на подкрепа към речта на президента републиканец.

САЩ са съсредоточили усилията си към създаване на съвременна система за противоракетна отбрана, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС. "През последните две години започнахме широкомащабно възстановяване на въоръжените сили на САЩ", каза Тръмп и напомни, че бюджетът на Пентагона за 2018 г. е бил около 700 милиарда долара, а за тази година - около 716 милиарда долара. "Един от елементите на засилване на военната си мощ САЩ разработват нова система за противоракетна отбрана", заяви той и отбеляза, че неговата администрация "никога няма да се извинява за отстояването на американските интереси".

САЩ са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски Договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави, заяви Тръмп. "Русия многократно нарушаваше условията" на досегашния ракетен договор от 1987 г. "Затова обявих, че САЩ официално се изтеглят от този договор. Може би можем да договорим друго споразумвение, като включим в него Китай и други страни. А може би не. В такъв случай ние ще отделим много повече пари от всички други и ще внедряват много повече от тях" в областта на отбраната, каза Тръмп.

САЩ успяха да накарат другите членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана", което позволява по-справедливо разпределение на финансовия товар в алианса, заяви Тръмп. 

"Накарахме другите страни да плащат справедливия си дял (в бюджета на НАТО). В продължение на дълги години НАТО се отнасяше несправедливо към САЩ. Сега обаче постигнахме съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи със 100 милиарда долара", каза Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hob6
преди 5 години
"Обикновенно това завършва с голямо сбиване".Това,война ли значи според теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
В тази си реч Тръмп изглежда излага доктрината, която следва и ще следва. Стига сме спасявали света. Време е да помислим и за себе си. Могъществото, превъзходството и влиянието ще го използваме в наша полза, защото другите постигнаха много на наш гръб и за наша сметка. Напълно разбираем и оправдан национален егоизъм. Всъщност какво правят другите страни - ами същото. Както изглежда светът е навлязъл в епохата на нациналния егоизъм. Всеки иска да реши собствените си проблеми и да осъществи собствения си възход, а как няма значение. Обикновенно това завършва с голямо сбиване. Да се надяваме, че ще се намери балансът, но едва ли. Ако тов все пак се случи, ще е чудо невиждано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Вземането на средно за ден на средно 3 милиарда долара държавен заем е подходът с който президентът на САЩ временно се спасява от публичен провал от лошото влияние на неправилната работа на Федералния резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Най-големият проблем на всеки бизнес е, когато си повярва в собственият рекламен проспект.Интересно какво ще се случи с щатската икономика, когато свърши данъчната ваканция на мултинационалните компании :)Shut down, reinstall, reset ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
lyusien
преди 5 години
Не е възможно да направиш икономическо чудо за 2 години Икономиката е като валяк -бавно спира и бавно набира скорост Колкото за призивите за съгласие между републиканци и демократи по важни за Америка е Тръмп е прав но съгласието е двустранна сделка Не може да искаш съгласие когато постоянно обиждаш опонентите си и ги обвиняваш в социализъм Обама и социализъм - две несъвместими неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още