fallback

Цената на златото достигна близо 6-годишен връх

Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с 1,3 на сто до 1415,40 долара за тройунция

10:40 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стойността на златото надмина 1400 долара за тройунция за първи път от 2013 г., възползвайки се от бичите настроения, породени от смекчения тон на централните банки по света, както и от отслабения долар и геополитическите сътресения, съобщава Bloomberg. 

Цената на златото с незабавна доставка напредна с 1,7 на сто до 1411,63 долара за тройунция, най-високото ниво от септември 2013 г., като се търгува в последния час при 1405,74 долара за тройунция. Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с 1,3 на сто до 1415,40 долара за тройунция, което също бележи своеобразен връх от есента на 2013 г. В същото време стойността на долара пада до тримесечно дъно.

Възможността за понижение на основните лихви в САЩ удари долара, докато централните банки в Европа и Австралия също намекнаха, че са готови да предложат допълнителни стимули за засилване на икономическия растеж.

Търсенето на убежище от инвеститорите беше подсилено и от ескалиралото напрежение между САЩ и Иран на фона на сваления американски дрон. Инвеститорите продължават да следят и подготовката около предстоящата среща в края на месеца между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин.

„Имайки се предвид смяната към по-умерен подход на централните банки, виждаме, че интересът към златото се покачва през последните няколко години“, споделя Уейн Гордън, изпълнителен директор за суровините и чуждестранните борси в отдела на UBS Group AG за управление на богатството.

Според него, ако Федералният резерв на САЩ успее да спази очакванията за ниво на инфлацията, закотвено около 2%, понижението на лихвите ще изпрати лихвените проценти надолу към негативна територия, което ще предизвика още по-добро представяне на златото.

Златна треска

„Единственият риск, който виждам пред златото през следващите три месеца, е възможността Фед да не понижи лихвите през юли“, добавя Гордън.

Новата „бича златна треска“ е оправдана, според анализаторите на Citigroup Inc., които повишиха своите ценови прогнози. Комбинацията от разхлабена парична политика, по-слаб долар, повишени геополитически рискове и добър растеж на американската икономика подхранват оптимистичната перспектива за ценния метал.

Напрежението в международното пространство се повиши отново, след като New York Times съобщи, че Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран като знак на отмъщение за сваления американски безпилотен самолет, след което обаче промени своето решение.

Растящото търсене на убежище е накрало инвеститорите да влагат пари в борсово търгувани фондове, подкрепени от златни кюлчета. Търговецът-милиардер Пол Тюдор заяви през миналата седмица, че златото е любимият му избор през следващите между 12 и 24 месеца и че ако цените достигнат 1400 долара, е възможно да достигнат 1700 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback