IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото може да се изкачи до 6-годишен връх заради буксуващата икономика

Според анализатори политиката на Фед, а не толкова търговските войни, ще движи цената на ценния метал

08:10 | 11.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото достигна ниво, което му позволява да се доближи до цени, който не са виждани от 2013 г. насам, пише в свой анализ Bloomberg. 

„През тази година ценният метал може да се докосне до 1400 долара за тройунция заради хеджирането на риск от страна на инвеститорите“, смята Архона О’Конъл, директор пазарни анализи за развиващите се пазари и азиатския регион в INTL FCStone. Спот цената на златото бе на нива от около 1326 долара за тройунция в понеделник, след като скочи до 13-месечен връх от 1348,31 долара за тройунция в петък на фона на по-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ.

„Златото се доближи до най-високите си равнища за последните пет години. Поскъпването му в началото на юни изглежда като началото на по-силен ръст, за който може да се търсят причини в две посоки. Първата е типичната за златото пазарна среда – цената остана с години ниска и много близо до производствените разходи, което доведе до спиране на инвестициите и до постепенно изчерпване на запасите в мините, без да се разработват нови находища“, коментира за investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „Елана Трейдинг“ АД.  Според него дългосрочните инвеститори вече от дълго време поставят това като основна причина, но растежът в момента се дължи на тривиалната реакция на инвеститорите, които търсят убежище за капитала си.

„И причината за тази реакция е не толкова вследствие на търговската война на Тръмп и спада на Wall Street, а предстоящото намаление на лихвите и новото изсипване на пари, което Федералният резерв ще бъде принуден да направи“, обясни още Цачев. 

Златото определено се радва на по-голям интерес в последните месеци от страна на инвеститорите заради перспективите за забавяне на световния растеж и нарастващите очаквания, че Федералния резерв ще намали лихвените проценти.

Волатилността на капиталовите пазари след ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай, а след това и заплахите към Мексико, доведе до рязко нарастване на търсенето на убежища. Заедно с това доходността по десетгодишните държавни облигации в САЩ се понижи до най-ниските си нива от 2017 г. и най-големите банки на Wall Street предупредиха за нарастващия риск от рецесия.

„Има достатъчно риск в перспективите пред световната икономика – все още има известен геополитически риск, валутите изглеждат нестабилни, а фактът, че пазарът оценява възможността за рецесия е сигнал, че капиталовите пазари са под натиск“, посочва О’Конъл от INTL FCStone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още