IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия променя баланса на силите на петролната сцена

Страната е напът да изпревари Саудитска Арабия по резерви, което дава повече сила на гласа й в преговорите с ОПЕК

10:51 | 13.08.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Променящият се баланс на силите в петролния свят се обръща към нов показател – резервите на централните банки.

За първи път от осем години резервите на Руската централна банка от пари, злато и други активи са напът да изпреварят тези на Саудитската централна банка – сигурен знак за нарастващото влияние на Москва в преговорите с водещите петролни производители за това колко да бъде свит добива на „черно злато“, посочва Bloomberg в свой материал.

И докато Саудитска Арабия пресушава своите резерви, за да покрие разходите си за социални плащания на фона на по-евтиния петрол, то Русия затяга колана, успявайки да постигне бюджетен излишък на фона на страхове от нови санкции. Кремъл все повече се превръща в решаващия глас при преговорите със страните от ОПЕК, а финансовите изменения са само поредния сигнал за променящите се сили между големите играчи на петролната сцена.

„ОПЕК вече не може да пренебрегва Русия заради важността й като износителка на петрол и нейната икономика“, посочва Елина Рибакова, заместник-главен икономист към Института за международни финанси във Вашингтон.

Цената на международния бенчмарк Брент поевтиня с над 20% от началото на април насам и след края на борсовата сесия в САЩ в понеделник цената му достигна далеч под стойността, от която повечето страни от ОПЕК, включително Саудитска Арабия, се нуждаят, за да покрият нуждите си. Картелът и неговите партньори обещаха през декември да свият добива си, като руският президент Владимир Путин вече даде знак, че е доволен от стойността на „черното злато“ на сегашните й нива.

Руските резерви нараснаха с внушителните 45% през последните четири години до общо 518 млрд. долара през юни. Саудитска Арабия обаче се движи по противоположната траектория, като резервите на страната намаляват до 527 млрд. до юни.

Това разминаване означава, че Русия е напът да изпревари Саудитска Арабия като страната с четвъртия по големина размер на резервите си.

Въпреки това до голяма степен финансите на кралството са по-стабилни. Макар Fitch да увеличи рейтинга на Русия до второто най-ниско инвестиционно равнище в петък, то и трите водещи световни кредитни агенции оценяват Саудитска Арабия с поне четири нива по-високо.

Кремъл обаче се готви за още по-ниски цени на петрола. Русия, която сега базира бюджета си на цена от около 40 долара за барел – близо половината на базовото ниво за Саудитска Арабия, по всяка вероятност ще може да увеличава още средствата си „за черни дни“.

„Путин е решен да сведе до минимум рисковете за рефинансирането за Русия, така че подкрепя отговорната фискална политика“, посочва Чарлс Робъртсън, главен международен икономист към Renaissance Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 51 rate down comment 12
econo_miss
преди 4 години
А колкото до Тексас, ами те затова в същия Инвестор има статия, че САЩ са си стигнали дефицита от миналата година още сега.Как може да сравнявате икономиката на кредит с икономика на излишъка.Аз по принцип не харесвам тези които крадат ресурси , било то финансови и природни. Нека господата русофоби дадат пример с откраднат от Русия ресурс ( и не ми спрягайте подарения от тъпака Елцин Крим).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 41 rate down comment 2
econo_miss
преди 4 години
Хора, само в България такива като вас скъпи съфорумници правим от мухата слон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 44 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Въвеждаш хората в излишна полемика. Сравняваш страната ни, от която са се изнесли поне 30-40% от работоспособното и основно младо население с русия на която тепърва и предстои този катаклизъм. Най-малкото е некоректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 53 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
... с нелепи тези и твърдения този форум го свалихте до нивото на кръчмарска сбирка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 54 rate down comment 12
Frosty
преди 4 години
Заради "високия стандарт" ли българите са на първо място в света по смъртност и на първо място в Европа по бедност и корупция? По смъртност българите задминават дори бедни бананови републики като Судан, Сомалия, Нигерия, Чад и Лесото.По данни на World Population Review340 S Lemon AveWalnut, CA 91789United StatesЯвно мизерията в България е голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 45 rate down comment 22
fon
преди 4 години
Жалката Русия е вече по-бедна и от България. И то извън статистическата грешка.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 45 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Хората са принудени задлъжняват и да купуват нови автомобили, защото митата и таксите за стари са силно завишени. Погледни средната цена на автомобил втора ръка и я сравни с новите лади например. Преди няколко години забраниха(с високи мита) вноса на цели автомобили от Япония. Затова във вторник във Владивосток пристигаше ферибот с предната част на колата, а в четвъртък задната. Режеха ги точно през средата и след това ги заваряха в русия. Сам прецени дали цена от 8 300 евро за кола втора ръка е нормална, при наличието на нови със почти същата стойност. Ето ти и примера :"Ka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 47 rate down comment 20
Frosty
преди 4 години
Стандартът и заплатите в Руската федерация са много по-високи от българските. Руснаците карат само нови коли, а българите нямат пари да си купят нови коли, затова са принудени да обират някакви 15-20 годишни бракми от европейските морги.За 2018-та в Руската федерация са продадени над 1 милион и 800 хиляди нови автомобила, а в България смешните ~ 36 хиляди бройки. Приблизително 50 години ще са необходими на българите за да купят толкова нови коли, колкото се продават само за 1 година в Руската федерация. Това показателно къде какъв е стандартът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 44 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Очаквайте в скоро време статията ми "Как русия променя гравитацията". Надявам се услужливата редакция на Инвестор да я публикува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 47 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Путин и Сталин може, а Хитлер не може? Така ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още