fallback

САЩ вече не са пренебрежим играч на пазара на втечнен природен газ

Страната успя да си извоюва 10-процентен дял от международния пазар

17:58 | 03.09.19 г. 12

Износът на американски втечнен природен газ (LNG) – пренебрежимо скромен допреди само три години, сега има 10% пазарен дял. Това се равнява на 22 млн. тона изнесен газ от началото на годината – колкото количеството за цялата 2018 г., показват данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Информацията, която се базира на проследени индивидуални маршрути на танкери с LNG, показва още, че производството на втечненото гориво е достигнало абсолютен рекорд миналия месец в размер на 31 млн. тона.

С нарастването на обемите в глобален мащаб Катар – световен лидер в сегмента на LNG, губи пазарен дял от Австралия, която е изнесла повече течно гориво от която и да е било друга държава през последните два месеца.

Ръстът на доставките не е изненада на фона на пускането в експлоатация на американските съоръжения за втечняване и износ по крайбрежието на Мексиканския залив, новият мега терминал в руската част на Арктика, както и след заработването на новите съоръжения в Австралия.

За последните два месеца подреждането на най-големите износители е следното: Австралия, Катар, САЩ, Русия, Малайзия. В предишни години място в челната тройка намираха още Нигерия и Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
fallback