IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Рано е за нови съкращения на добива въпреки по-ниските петролни цени

Според Мохамед Баркиндо борбата с изменението на климата трябва да бъде насочена към декарбонизацията на икономиката, но не да доведе към отказ от петрол и газ

16:58 | 07.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Твърде рано е да бъдат увеличени обемите на съкращаване на петролния добив по споразумението на ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници – бел.ред.) въпреки поевтиняването на суровината, заяви в интервю за ТАСС генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, който взе участие в Руската енергийна седмица. 

Мисля, че е прибързано да говорим за това, отчитайки, че неотдавна се срещнахме в Абу Даби. Едва навлязохме в четвъртото тримесечие, чакаме срещата на енергийните министри през декември. Ето защо сега ще следим за спазването на решенията на мониторинговия комитет, за пълното изпълнение на условията по съкращаване на добива", посочи Баркиндо.

Равнището на изпълнение на споразумението на ОПЕК+ за намаляване на добива до края на годината ще надхвърля отчетените за август 136%, тъй като редица членки на обединението обещаха да засилят съкращаването, за да изпълнят задълженията си по сделката, прогнозира Баркиндо

Никоя от страните в ОПЕК не се е възползвала от инцидента в Саудитска Арабия за увеличение на производството на петрол, твърди генералният секретар на картела. По думите му в организацията не се съмняват в способността на Рияд да възстанови предишното равнище на доставките.

Мохамед Баркиндо е решил да направи обиколка на Русия от Москва до Владивосток. Той заяви в кулоарите на Руската енергийна седмица, че се надява така да опознае по-добре страната, с чието сътрудничество картелът е успял да стабилизира цените на петрола.

Баркиндо се надява Русия и лично президентът Владимир Путин да помогнат за преодоляване на разногласията между Иран и Саудитска Арабия.

"Без съмнение президентът Путин притежава нещо по-голямо от обикновен политически авторитет не само в Близкия изток, но и в световен мащаб. Много разчитаме на това, че той ще помогне да се изгладят различията, които съществуват между нашите страни членки. Това е необходимо не само в интерес на стабилността и мира, но и за да може ОПЕК и по-нататък успешно да приема решения в интерес на пазара", отбелязва Баркиндо.

Според генералния секретар на ОПЕК борбата с изменението на климата трябва да бъде насочена към декарбонизацията на икономиката, но не да доведе към отказ от петрол и газ.

Баркиндо коментира също, че геополитиката усложнява работата по споразумението ОПЕК+ и именно с този фактор са свързани колебанията на петролния пазар, а не с баланса в търсенето и предлагането.

Генералният секретар на картела изрази и голямото си учудване от решението на Еквадор да напусне ОПЕК, чийто член е от 1973 година. Това е било неочаквано за организацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Проклятието на незаслужено стоварилото им се богатство ще тегне с десетилетия върху мързеливите. Дупчат земята и чакат да живеят прилично. Може, няма спор. Ама се доомързеливят, разлигавят се и, когато някой им друане санкциите, току се окъкат. Сега е ред на ***, на чаршафите и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още