IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени се понижават на фона на опасенията около глобалната икономика*

Общото понижение в цените на петрола от миналата седмица надхвърля 5%

10:20 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Сериозните понижения на петролните цени от миналата седмица засилиха опасенията на инвеститорите, че забавянето на глобалната икономика ще повлияе негативно върху по-нататъшното нарастване на търсенето на петрол. В момента основните надежди са насочени към евентуалното подновяване на търговските преговори между Пекин и Вашингтон на 10 октомври.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава до 58,32 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек съров петрол WTI поскъпват до 52,80 долара за барел.

Общото понижение в цените на петрола от миналата седмица е повече от 5%. Негативната тенденция от миналата седмица беше предизвикана от незадоволителните производствени данни на САЩ и Китай. Продължаващите търговски сътресения между двете най-големи икономики в света вредят на глобалния растеж и повишават риска от рецесия.

Американски и китайски представители ще се срещнат във Вашингтон на 10 и 11 октомври в стремеж да постигнат тка необходимата за глобалната икономика сделка.

Що се отнася до предлагането на петрол, бързото възобновяване на производството на Саудитска Арабия след атаките с дронове от 14 септември също оказа натиск върху  петролните цени за тяхното понижаване въпреки тлеещото напрежение в Близкият Изток.

В Ирак, вторият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), мащабните антиправителствени вълнения се превърнаха в най-голямото предизвикателство пред сигурността и политиката на правителството на премиера Адел Абдул Махди досега.

Иракският износ на петрол от 3,43 милиона барела на ден от терминалите в Басра може да бъде прекъснат, ако безредиците продължат, предупреждава Айхам Камел от Eurasia Group.

Глобалните доставки също се сблъскват с проблеми и около ремонтите и поддръжката.

Петролното находище "Бузард" в британско Северно море е затворено поради ремонт на части от инфраструктурата. "Бузард" е най-големото от петте петролни находища в Северно море, които са в основата на добива на суровия петрол сорт Брент.

Междувременно Националната петролна корпорация на Либия (NOC) заяви в неделя, че ще затвори терминала Фарех край пристанището Зуейтина за планирана профилактика от днес до 14 октомври.

*Информацията е актуална към 9.38 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още