fallback

Крум Атанасов: Русия монополизира пазара на паладий и държи цените високи

Коронавирусът има потенциала да въздейства значително на икономиката и финансовите пазари, смята управителят на Igold.bg

22:20 | 27.02.20 г. 5

Никелът, медта и платината поевтиняват, американските пазари са надолу, а стойността на паладия е стабилна и висока, заяви каза Крум Атанасов, управител на Igold.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Русия е монополист на паладия. Страната държи над 40% от паладия. Руската компания Nornickel изкупува от своите конкуренти чрез свой фонд и продават на индустриите. Реално погледнато те монополизират пазара", поясни Атанасов.

Гостът заяви, че автопроизводството бележи спад, 80% от паладия отива в катализаторите на бензиновите и електрическите коли, а той продължава да поскъпва.

"Тази ирационалност е много проста - има някой, който контролира цената. Паладият е възможно най-голямата опасност в момента“, подчерта Атанасов.

Той говори и за притесненията от коронавируса По думите му те са напълно основани, не толкова от гледна точка на човешкото здраве и социалната опасност, а от гледна точка на блокирането на икономиката и бутането на финансовите пазари, което в момента се случва.

"Има спадове в S&P 500, Dow Jones и NASDAQ. Определено ситуацията е доста притеснителна за света. Има негативни сигнали от всички точки. Саудитска Арабия спряха планираните религиозни събития, Япония затваря училища", подчерта Атанасов.

Според него самата заплаха не е голяма за хората, но може да има значителен ефект върху икономиката и финансовите пазари.

"Увеличава се значително шансът Федералният резерв да бутне лихвите, което би имало някакъв ефект. Има много голямо значение каква ще реакцията на Фед, за да може да укроти евентуално американските пазари".

Той коментира, че златото е много стабилно, което е добър сигнал.

"Мнозина очакват, че златото би повторило движението си от 2008 г., когато първо направи корекция надолу и след това поскъпваше до 2011 г.".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
fallback