IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Можем да си позволим цена на петрола от 25 долара за барел години наред

Според руското финансово министерство държавният суверенен фонд притежава достатъчно ликвидност, за да издържи на подобни цени до 10 години

22:05 | 09.03.20 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като цените на петрола се сринаха в най-лошия си спад за близо три десетилетия,  като паралелно с това се поднови съперничество между Саудитска Арабия и Русия на петролния пазар, Министерството на финансите на Русия заяви в понеделник, че Москва разполага с достатъчно ресурси за покриване на недостига на бюджета на фона на цените на петрола от 25-30 долара за барел за шест до десет години, информира Oilprice.

Цената на руския петролен клас "Урал" падна под 42,40 долара за барел в понеделник, докато цените на глобалните петролни пазари се понижиха с 30%, след като Саудитска Арабия стартира всеобхватна ценова война срещу Русия след пропадането на преговорите в рамките на ОПЕК+ в петък. 

Цената за Урал от 42,40 долара е такава, на която е балансиран бюджетът на Русия, съобщи в понеделник руското финансово министерство, отбелязвайки, че суверенният фонд на страната - Националният фонд за богатство (NWF), разполага към 1 март ликвидни активи на стойност 150,1 млрд. долара, или 9,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия.

Тези активи са достатъчни, за да компенсират по-слабите приходи от петролните пазари поради спада на цените там, посочват от финансовото министерство. Дори ако цените на петрола останат в диапазона 25-30 долара за барел за дълъг период от време, NWF има достатъчно ликвидност, за да поддържа макроикономическата и финансовата стабилност на руската икономика, добавят от руската институция.

Ликвидността на NWF е достатъчна, за да компенсира цените на петрола на 25-30 долара за барел за шест до десет години, подчертават от министерството.

Именно споразумението за свиване на добива на ОПЕК+ донесе значителни икономически ползи за Русия, като през 2019 г. NWF удвои финансовите си резерви до 124 млрд. долара, заяви Кирил Дмитриев, изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) през януари тази година.

Някои анализатори твърдят, че войната с цените на петрола в крайна сметка ще навреди на руската икономика много повече, отколкото Владимир Путин би искал. Други, като експертният съветник Крис Уифър, казват, че Русия има всичко необходимо, за да спечели войната за петролните цени с Рияд.

В същото време рубла се обезцени с близо 10% спрямо щатския долара и еврото, достигайки най-ниски нива от 4 години насам.

Щатският долар поскъпва с 8,5% към 75,00 рубли, а еврото нараства с малко под 10% към 86,00 рубли, като това са най-ниските нива на руската валута от февруари 2016 година. Трябва да се има предвид, че в края на търговията в петък рублата се търгуваше около 68,6 спрямо долара и около 77,5 спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Нещо си се объркал, света знае и много по- ниски нива от тези. Това,че на теб не са ти известни е друга темаhttps://inflationdata.com/articles/inflation-adjusted-prices/historical-crude-oil-prices-table/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
***, нещо си се объркал жестоко, явно е твоето непознаване на Расия и това е, ЗАЩОТО НЕ СИ ХОДИЛ там скоро, а айо си, не си мръднал от центъра на Масква.Цените единствено на енергоносирелите са по-ниски, останалото е като тук или по-скъпо.Мизерията се шири навсякъде извън центъра на 2та града.Ако питаш всеки руснак какво се случва в Сибир, всеки с мъка ще ти каже какво правят там китайците.Няма нужда от бомби, китайците ги хванаха в капана, като половин Африка и сега няма мърдане.Цели селища се изграждат където руснаци няма.Китаеца минава, сече горите, лови рибата, преравя за природни ресурси и обръща всичко на ниви и добив на ресурси.Народът е беден, много по-беден от българския, пиянство, наркомания и тн.Но пропагандата ви пълни *** *** с глупости и лъжи, а разни, като теб, им вярват! *** превърна Расия в ЕТ, върна помешчиците, сега им казват олигарси, затваря училища и отваря църкви, не му трябва някой да мисли.Да не говорим за ислямизацията, щото процента е двоен над Германия и Франция! В момента ЕТ- то се храни от износ на горива и ресурси, като всяка африканска държава, но като цените паднат, следва още по-голяма мизерия за обикновения човек, имал нещастието да се роди там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
IQ96
преди 4 години
Закъснях с коментара и пропуснах 14. Иначе, моето последното изречение е важно, особено втората част. "за момента."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Големи разбирачи сте всички. Реалността е, по-различна. Русия стана водеща по износ на зърно. Сибир, ако беше лесен за усвояване, до сега щеше да е "прилапан". Нивото на световния океан ще се вдигне, няма как да се спре.И въпреки всичко, САЩ остават в най-добра позиция за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
аз лично неам нищо напреки и на 20йска да го закръглите тъкмо ше зареждам по-тънко, НО според графиката и циклите тва ше скочи на пичкa си лeлинa и после опраайте се, кой чул чул тука групата на Шаро и да блеят и да не блеят на девственица за *** тия нит ше фалират нит бензина ше седи на 25$ .... в близките години отиаме на стовка пичое и пичкотерии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 13
Sokratus
преди 4 години
И председателят на клуб Земята е плоска се събуди от дълбокият си сън. Огледа се видя само верните членове на клуба. Замисли се за съня си, колко е бил хубав. Как ГъзПром раздават дивиденти, всички купуват слузчица от голямата страна и как лилиПутин го вика всяка вечер в ложето му!!!Намуси се И отиде на работа с трамвая, а до него фучеха само електрически коли!Каква гадна действителност - си помисли Председателя!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Предлагам на вас, болните русофоби, да извършите масово ритуално самоубийство - не че толкова пречите или дразните (защото сте забавни), но просто за да не се мъчите. Откакто ви чета, руснаците все умират от глад, Русия все се разпада, Китай все прилапва цял Сибир и т.н. и т.н. - да не изброявам всичките ви измишльотини.И примaтът обонго искаше да ги умори от глад, резултатът беше, че руснаците започнаха да произвеждат толкова ного пшеница, а после и месо, че се наложи да ги изнасят, за да не станат по сто и двайсе кила всичките. Явно ти не си чувал за покупателна стойност, защото не е толкова важно дали вземаш 300 или 3000 кинта, но какво можеш да си купиш с тях. В Русия цените на хранителни продукти са 30-40% по-ниски - и то говорим за големи градове извън Москва, горивата са над 50% по-евтини от тука, отоплението тоже заради евтиният газ, токът струва 4 рубли - т.е. 7 цента !!! Реално един човек с МРЗ в Русия живее по-добре от човек с МРЗ тук или поне не по-зле. Важно е и друго - какъв процент от хората са на МРЗ - ами в Русия процентът е доста по-нисък от туканка. Всъщност като процент бедните в Русия са по-малко, отколкото в САЩ, където десетки милиони мизерстват, дори сега - въпреки възходът при Тръмп и постоянно откриване на нови и нови работни места. За китайците - преди време те се опитаха да прилапат едно миниатюрно малко островченце... и платиха с цяла изпарена армия , барабар с танковете, превърнати в разтопени локви !!! Ще прилапат, ама друг път. Руснак и метър земя не дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ще издържат, прав е импа, днес минимална заплата 290 лв., другата седмица - 250, догодина 200...Как няма да издържи бюджета, куоончета ще пуснат, туй-онуй и готово!Да, ще ядат гречка и картофи, ама ще са горди производители на нефт, а китайците, в ролята на любезния лос, ще прилапат цял Сибир, скоро и далечния изток.Ще издържат, как няма, бюджета на Расия на глава от населението два пъти по-нисък от България, *** кой ти ги гледа тия глупости, важното е да има За родину, За путина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Милиционерченце - шистаците акционери нямат ли - да не говорим за кредитори? След 5 години не, ами след година ще са фалирали !!! Това да не е туберкулозен бацил - та да спи на сянка в изсушено състояние, докато не попадне на гостоприемник?Руснаците няма да бъдат по-засегнати, защото имат финансови резерви, а бюджетът им е нагласен за двойно по-ниски цени от тия, нужни на чаршафосаните. Отделно руснаците далеч не разчитат само на слуз, за разлика от арапите. Русия има всичко - плодородна земя, питейна вода (след десетилетие-две ного ще си говорим за това), всичко, нужно за цивилизацията под земята, имат високообразовано население, за да развиват и технологии... а чаршафосаните - само една слуз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Това им е само специален фонд, бе - ***... какъв то ние изобщо не можем да мечтаем да имаме !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още