fallback

Енергийните гиганти се подготвят за спад на петролните цени до 10 долара за барел

Темпото на свиване на операциите на сондажна дейност не успява да компенсира слабото търсене и пренасищането на пазарите

22:00 | 24.03.20 г. 1

Вълната от решения за намаляване на разходите в петролна индустрия продължава, като големите петролни компании реагират на ниските цени на петрола, които са заседнали в диапазона 20-30 долара за барел.

Англо-холандската Royal Dutch Shell заяви в понеделник, че ще намали разходите си с 20%, или с около 5 млрд. долара, като също така ще прекрати плана си за обратно изкупуване на акции за годината.

Френският петролен гигант Total SA и норвежката Equinor обявиха подобни стъпки, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Очаква се и американските индустриални лидери ExxonMobil и Chevron също да свият бюджетите си, като Exxon е под особен натиск да направи това. Goldman Sachs изчислява, че Chevron се нуждае от цена на петрола в размер на 50 долара за барел, за да покрие разходите и да изплати дивидента си. ExxonMobil, от друга страна, се нуждае от петрол, който да се търгува при 70 долара за барел. 

Петролните гиганти, по принцип, са сравнително по-изолирани от спада, отколкото малките и средни шистови сондажни компании. Но този път изглежда, че те не са защитени от сътресенията на петролните пазари.

Намираме се в разгара на исторически срив – наводняване на пазарите с евтин петрол и много, много слабо търсене. Прогнозите варират, но консумацията на петрол може да бъде намалена с 10 млн. барела на ден или дори с повече. Няма значение колко евтин е петролът, ако хората не шофират, не летят или консумират, няма да има повишаване на търсенето, а цените ще се запазят ниски.

В понеделник Exxon обяви, че намалява производството в своята рафинерия Baton Rouge, втората по големина в САЩ, тъй като слабото търсене е напълнило вече хранилищата. Exxon също премахна 1800 подизпълнители, които добиват петрол от обектите на компанията.

Първият кръг на съкращаване на разходите от представителите на петролната индустрия вече е видим, но започва втори етап, сочи доклад на Goldman Sachs.

„Виждаме, че производството на петрол в САЩ намалява с почти 1,4 млн. барела на ден през второто тримесечие на базата на намаленото сондиране, като покритите капиталови разходи на компаниите ще намалеят с 35% през 2020 г. “, пише Goldman Sachs в бележка.

Ревизиите на бюджета обаче не са приключили. Спадът при разходите, сондажната дейност и при производството може да се задълбочи, тъй като свиването на капиталовите разходи става все по-силно изразено.

Първоначалният кръг от съкращения поставя разходите на около 45 на сто под нивата през 2019 г., съобщава Goldman. „Въпреки това, спадът ще бъде далеч по-драматичен от тези първоначални съкращения и подчертаваме, че тези съобщения се насочват към по-големи ограничения, по-добре хеджирани и капитализирани оператори“, добавят от банката.

„Най-вероятно капиталовите разходи в САЩ ще се свият с над 65%, като цената на WTI ще остане в диапазона 20-30 долара за барел“, заключват от Goldman Sachs.

От JBC Energy посочват, че пълните хранилища в крайна сметка ще доведат до нов ценови спад, което ще притисне компаниите допълнително да ограничат добива. В подобна среда е напълно възможно цената на Брент да падне до 10 долара за барел, нещо, което не се е случвало от 1998 г., добавят от JBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
fallback