IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли добивът на каучук да посрещне ръста в търсенето на защитни ръкавици

Затворените предприятия и сушата, ударила Тайланд, вероятно ще създадат пречки пред нуждата от повече медицински защитни средства

09:26 | 04.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Thai&nbsp;Enquirer</em></p>

Снимка: Thai Enquirer

Малайзия ограничи движението в цялата страна и нареди на много предприятия да затворят, за да ограничи разпространението на патогена. Повечето производители на ръкавици са освободили персонала в своите фабрики само на 50%, като някои от компаниите планират да се срещнат с представители на министерството на търговията в четвъртък, за да изискат тяхната работа да се възстанови на 100%, съобщава Time.

каучук2 каучук2

Цените на естествения каучук остават под натиск през март, като суровината се търгува при цена от 134,90 йени за килограм (12,49 долара) заради опасенията относно бавния растеж на търсенето в Китай - най-големият потребител на каучук в света, в резултат на разпространението на COVID-19, съобщава Trading Economics.

От началото на март почти целия свят затихва заради пандемията от COVID-19 без да е ясно кога разпространението му ще бъде ограничено. Въпреки че заразата започна да отшумява в Китай към края на март, тя напредва в много други страни, включително основните страни и региони, консумиращи естествен каучук. През втората половина на март редица държави обявиха извънредни мерки, наложиха контрол на движението и тотална изолация като част от усилията им да ограничат разпространението на пандемията, посочват и от Асоциацията на страните производители на естествен каучук (ANRPC) в своя доклад за пазарните тенденции за март 2020 г.

Ситуацията доведе до затваряне на производствените предприятия на редица компании, като мерките засегнаха и производителите на автомобилни гуми. Въпреки че секторът за производство на каучук в Китай започна да възобновява дейността си към средата на март, останалата част от света беше сериозно засегната по отношение на производството.

Проучванията на икономисти показват, че глобалната икономика навлиза в рецесия, тъй като през първите две тримесечия на 2020 г. се очаква отрицателен растеж.

През първото тримесечие на 2020 г. световното потребление на естествен каучук е паднало с 19,6% спрямо предходната година, според предварителните прогнози на различните страни. Очакваното потребление през второто тримесечие ще се понижи с 1,5% в сравнение със същото тримесечие преди година.

Световната продукция на естествен каучук се е увеличила с 1,8% през първото тримесечие спрямо същия период през предходната година, според предварителни оценки. Очаква се производството през второто тримесечие да нарасне с 3,6% в сравнение със същото тримесечие преди година.

Предварителните изчисления както за производството, така и за потреблението през първите две тримесечия подлежат на по-нататъшно преразглеждане в посока надолу. Това е така, защото въздействието на спада на цените на естествения каучук и мерките за контрол на движението, влезли в сила след втората половина на март, не са напълно включени в представените по-горе данни. Цените на каучука претърпяха спад от 18,5% през периода от 21 февруари до 24 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още