fallback

Отрицателните цени ще останат наши спътници завинаги

Има различни причини за съществуването им, но основната е проблемът със съхранението

13:37 | 29.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма много неща, за които трябва да плащате на някого, за да се отървете от тях: коса, гризачи, промишлени отпадъци, даже тийнейджъри, а миналата седмица това се случи и с петрола. На 20 април цената на сорта West Texas Intermediate с доставка през май падна до минус 40,32 долара за барел, ставайки отрицателна за първи път в историята, пише Робин Хардинг за Financial Times. 

Хората са заговорничели, гладували и дори отивали на война, за да си набавят нефт. Но миналата седмица, макар и само за кратко, щяха да ви платят, за да го вземете от ръцете на производителите.

Драматичният спад в цената на суровия петрол показва дълбочината на текущия спад в търсенето и хвърля светлина върху любопитното явление на отрицателните цени.

Те всъщност са доста често срещани - от пазарите на електроенергия до фондовите борси, които плащат за потока от поръчки, за да повишат ликвидността - но те са смущаващи, защото изглежда нарушават естествения ред на нещата. Със сигурност предмет с толкова очевидна цена и полезност като петрола винаги трябва да струва нещо?

Човешките същества са предразположени към когнитивните пристрастия за избягване на загубите, което поставя повече тежест върху загубата, отколкото върху еквивалентната печалба. Следователно не е изненадващо, че изпитваме известен ужас от отрицателни цени. Те предполагат, че активите ви могат да се превърнат в задължения.

Тази неприязън се проявява най-силно в широко разпространения гняв в цяла Европа и Япония спрямо негативните лихвени проценти - най-известната отрицателна цена в света, която вероятно ще се задържи за години напред.

Очевидният въпрос, поставен от отрицателните цени, е защо изобщо търговията се случва, след като цената е по-малка от нула. Защо просто не държите това, което имате? Има най-малко три различни причини.

Първата е проблемът със съхранението, познат на всеки, който разчиства къща за продажба. Роялът може да е красив, но ако няма къде да го поставим, той се превръща от актив в пасив с наближаването на излизането от къщата.

Търговците на петрол в Америка се оказаха в подобна ситуация миналата седмица. Притежаването на барел WTI при изтичане на договора означава физическа доставка в Кушинг, Оклахома. Не можеш да държиш суров нефт на тавана. Така че, ако резервоарите за съхранение на нефт са пълни, имате сериозен проблем.

Подобно нещо се случва и на пазарите на електроенергия. Токът е пословично труден за съхранение, но спирането на въглищна или атомна централа е скъпо и отнема много време. Така че, когато предлагането надвишава търсенето, може да има смисъл да плащате на потребителите.

Тази ситуация става по-обичайна, след като слънчевата и вятърната енергия, които имат минимални експлоатационни разходи и генерират ток стига слънцето да грее и вятърът да духа, се присъединяват към електрическите мрежи. Тя може да настъпи и ако има субсидирани доставчици, които печелят при отрицателна цена, ако субсидията ги компенсира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
fallback