fallback

Big Oil са изправени пред най-голямото си предизвикателство

Докато петролните гиганти минават от една криза към друга, енергийният свят е в разгара на прехода към възобновяемите енергийни източници

18:20 | 23.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само четири години след последната криза индустрията, която навремето бе кръстена "Big Oil", е изправена пред най-голямото предизвикателство в своята история. Машините за печалба на суровинните гиганти заядоха. До такава степен, че дори шефът на най-голямата по приходи петролна компания в света вече не може да омаловажи кризата.

„В дългосрочен план консумацията на гориво ще остане по-ниска, отколкото преди кризата, дори ако пандемията на коронакризата приключи скоро. Ще остане постоянна вдлъбнатина в търсенето - в продължение на много години", каза главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден в интервю за експерта по петролните пазари Даниел Йергин преди няколко дни.

Високата задлъжнялост, ниските цени на суровините и натискът за съсредоточаване върху възобновяемите енергийни източници отдавна са тежест за индустрията. Но коронакризата изостря всички тези домашни проблеми и поставя „Big Oil” пред изпитание.

Основните корпорации са изправени пред сериозно предизвикателство: при цена на петрола от малко под 40 долара за барел за Брент, почти половината от световните запаси от нефт са твърде скъпи, за да бъдат извлечени от земята с печалба. Експертите предполагат, че цените ще се повишат отново в дългосрочен план. Доколко ще се случи това е спорно. Опасност, която дори най-големите мултинационални компании вече не могат да игнорират.

Ето защо британският петролен гигант BP вече преразгледа дългосрочното си изчисление за цените надолу - до 55 долара за барел до 2050 г. Преди няколко месеца лондонската компания все още очакваше средна цена от 70 долара за следващите 20 години.

За BP това означава отписване в размер на 17,5 милиарда долара през второто тримесечие. Shell също коригира цените си и трябва да отпише от 15 до 22 милиарда долара. Американският конкурент Chevron вече направи корекция на отчета си през ноември, което доведе до отписване на почти 11 милиарда долара.

Търсенето ще остане слабо

„И други ще последват“, казва петролният експерт Вактер Пфайфер от консултантската компания Roland Berger, цитиран от Handelsblatt. „Нефтените компании не са в лесна ситуация. Поради опасността от втора вълна от вирусa спадът в търсенето изглежда ще се задържи по-дълго от очакваното “, обяснява Пфайфър радикалната стъпка, предприета от компаниите.

От избухването на световната криза заради коронавируса петролната промишленост се сблъска с безпрецедентен проблем: тъй като промишлеността и транспортът в много страни бяха блокирани, търсенето на най-важния енергиен източник в света внезапно спадна. Едва през миналата седмица асоциацията на нефтепроизводителните страни и Русия, т. нар. Съюз ОПЕК +, подхрани надеждата, че намалението на производството с 9,7 милиона барела на ден може постепенно да бъде отменено от август.

В същото време обаче Международната агенция по енергетиката (IEA) предупреди, че пандемията продължава да „хвърля сянка върху перспективите“ за световния петролен пазар. "Големият и нарастващ брой случаи на Covid-19 в някои страни е смущаващо напомняне, че пандемията все още не е под контрол", предупредиха експертите на IEA.

Последиците сега се усещат от една петролна индустрия, която вече беше под натиск преди коронакризата. Цените на петрола и газта бяха изключително ниски и преди това. Защото още преди кризата компаниите произвеждаха повече петрол и газ, отколкото консумира светът. Твърде много петрол на пазара потиска цената, която спадна с над 20 процента за барел Брент през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
fallback