IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil са изправени пред най-голямото си предизвикателство

Докато петролните гиганти минават от една криза към друга, енергийният свят е в разгара на прехода към възобновяемите енергийни източници

18:20 | 23.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ситуацията на пазара на газта изглежда още по-лоша. Течният природен газ или LNG (втечнен природен газ) е особено тежко засегнат. Тук цените паднаха с почти 40 процента през 2019 година.

Обмяната на удари между двата гиганта в производство на петрол Саудитска Арабия и Северна Америка влоши положението още повече. Цените на суровия петрол продължиха да падат. Когато търсенето в Китай, а след това и в останалия свят се срина поради кризата, цените на петрола бяха силно засегнати. През април цената на американския петрол на фючърсния пазар дори падна за първи път под нулата. Оттогава едно шоково съобщение се следва от следващото.

Така например за първи път от края на Втората световна война индустриалният гигант Shell реши да намали разпределението на печалбата си. Очаква се инвеститорите да получат тримесечен дивидент в размер на 0,16 долара - две трети по-малко от миналия. BP обяви, че ще съкрати 10 000 от своите 70 000 работни места по целия свят и веднага продаде целия си бизнес с нефтохимически продукти на стойност 10 милиарда долара, за да вкара пари в касата си.

Рекордни задължения през второто тримесечие

Общо седемте най-големи петролни компании - Shell, Exxon Mobil, Chevron, BP, Total, Equinor и Eni - набраха дълг за 60 милиарда долара през второто тримесечие, става ясно от анализ на американската агенция за данни Refinitiv. Така корпорациите заедно представляват почти половината от всички нови дългове в световната нефтена и газова промишленост.

На BP се пада по-голямата част от парите - 16 милиарда долара. „В момента BP е в особено лоша ситуация", казва експертът Парул Чопра от консултантската компания за енергиен мениджмънт Rystad Energy. След аварията на платформата за сондиране Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 г. BP все още и до днес трябва да изплаща дълг за милиарди долари.

„Ето защо по онова време те отложиха много проекти с няколко години, но продължиха да ги следват от 2014 г. нататък“, обяснява Чопра специалната позиция на британската група. „BP пое нови дългове заради дългосрочните очаквания за по-висока цена на петрола. Някои проекти започнаха едва през 2019 г. И тогава дойде коронакризата“.

Но ситуацията е напрегната и за останалите петролни компании. Т. Нар. Supermajors използваха последната криза, за да намалят радикално производствените си разходи и да продадат нерентабилни части от групите. Според американската банка Goldman Sachs разходите на голямата петорка са намалели наполовина от 2013 г.

„Не става дума за обем, а за качество“, повтарят при всяка възможност шефът на BP Бернар Луни и изпълнителният директор на Shell ван Бюрден. „40 долара за барел не е готино, но има редица портфолиа с нефт и газ, които вече работят печелившо с тази цена“, казва експертът Пфайфер.

По-различна е ситуацията с франкинг компаниите в Северна Америка. Въпреки че цената за американския петрол WTI сега се възстанови донякъде на стойност около 42 долара за барел, много от високозадължените компании от сектора са в несигурно финансово положение.

След бума на фракинга през 2012 г., с надеждата за покачване на цената на петрола, те набираха все повече и повече дълг за финансиране на сложния и скъп метод на производство. Но след краха на цените през 2014 г. на мнозина сега им липсва финансовата възглавница, за да преживеят втора криза.

Повече от 20 производители на петрол в Северна Америка вече са подали молби за защита от фалит тази година, според американската адвокатска кантора Haynes & Boone. Ще последват още, ако цените на петрола останат на сегашното ниво.

Въпреки мерките за строги икономии някои от големите петролни компании се възползват от възможността и продължават да пазаруват. Едва в понеделник Chevron обяви, че ще придобие своя местен конкурент Noble Energy за 5 млрд. долара. Ако се вземе предвид и високото ниво на дълга на тексаската компания, трансакцията е на стойност 13 млрд. долара.

Това е най-голямата придобивка в индустрията, откакто пандемията на коронвируса шокира индустрията. Пфайфер е убеден, че тази ситуация също няма да постави големите на колене. „Но промяната в основния бизнес сега става много по-трудна, защото компаниите са в затруднено положение“, признава той.

Защото, докато петролните гиганти минават от една криза към друга, енергийният свят е в разгара на прехода към възобновяемите енергийни източници. Световните енергийни нужди ще продължат да растат, но търсенето на изкопаеми горива ще намалее с оглед на борбата с изменението на климата - петролните компании също знаят това. Докато в миналото хората говориха за така наречения „Peak Oil“, т.е. за края на природните петролни залежи, сега индустрията говори само за „Peak of demand“, края на бума на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Червенков, проблемът е в производството, доколкото слънце и вятър произвеждат под 5% от потребяемата от човечеството енергия, а ти за съхранение говориш. Можеш ли да запазиш в хладилника 18 бананго, ако си отгледал ДВЕ бананго?Да в развитите страни може да пада потреблението, защото населението им намалява и се оварварява и те ударно се деиндустриализират, в България това го виждаме 30 години вече. Но производство не изчезва, просто отива другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Аз имам много добра идея за какво говоря. За вас обаче имам остри съмнения. От низостта на настъпващата ви деменция, можете да виждате само това, на което сте свикнали. Новите концепции ви бягат. Лека полека технологиите стават все по-евтини и имаме все повече необходимост да ги прилагаме. Отделят се и все повече ресурси за разработка им, което ускорява нещата. Но нищо, ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Ако не стопли до сега, проблема е запазването на енергията от ВЕИ. Или такова, дето може да работи като базова. Производството не е чак такъв проблем. И точно за това едната причина да има някакъв ръст при сока от динозаври е времето за измисляне и внедряване на такива технологии за съхранение. Другата е, че заради короната ударихме дъното и ще има няколко години докато се върне на ниво 2019.Общото енергийно потребление вероятно ще расте. Но ще се внедрят и много решения за енергийна ефективност. В развитите държави, може реално да почне и да спада, няма да е изненада. А там се големите количества. В развиващите се държави има голям потенциал за консумация. За сега обаче има само това - потенциал и до там :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
А ти си спал целият отгънат. Ако кажем това: "чао" чака ни само и единствено пълна енергийна катастрофа - е, ако не се измисли някакъв нов и непознат сега енергиен източник. Самият факт, че казваш: "ръст" говори предостатъчно, ама ти сам не можеш да анализираш какво казваш. Това означава, че общото енергийно потребление расте и ще расте... а ВЕИ (ако не броим ВЕЦ) задоволяват само около 4% от него. Много интересно как тия 4%, ще станат 100% ??? Тия 4% са резултат от огромни субсидии и цели гигабимберици, изсипани досега в зелените простoтии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Веско
преди 3 години
Нямате идея за какво говорите. Високотехнологичните и безотпадъчни производства са приложими за малки региони с платежоспособно население и непрекъснат растеж. От висотата на двадесетте си години съзнателен живот ви изглежда, че фантастичните романи са се претворили в електромобили и совалки, но действителността е много различна :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
red6
преди 3 години
Пак си спал с отвити крака. Газта и нефта, ако не разбра, са чао като енергийни суровини. Може да имат някакъв ръст още едни 5, пряко сили 10 години и това е. След това надолу, докато не се свият само до използване за неенергийни цели. Е, вероятно в някои позападнали страни като рашата може тоя процес да се влачи повече време, но все тая. Иначе можеш да си дрънкаш колкото искаш глупостите, света не стои на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Big oil и другите добивни компании, може да вдигнат маржа на печалбите си, дори при цени от $30 единствено, като вдигнат с пъти производителността и урежат разходи. Как?ТОВА, разкрива концепцията за мултиплексирано сондиране, разработевана от вашия скромен съфорумец (т.е.от мен), вече 13-та година. Тя бе предложена на достатъчен брой компании, като първата -изобщо, отговорила - Chevron, за самия си *** отговор , по същество, Благодарим но, не ни интересува изгуби 1 (ЕДНА !) година. Тъпите бразилци, Petrobras", искаха да съм питал (аз) техния фирмен омбъдсман (!?!), дали това би било добра практика и т.н.Накратко,ДОКАТО НЕ ПОПИТАТ, ЩЕ СИ СКУБЯТ БРАДИТЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ, СЕРСЕМИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Пазарът сам си се регулира - щом половината слузести находища са прекалено скъпи за добив, то добивът логично ще намалее, което ще вдигне цената.За процентно сравнение: в най-големият разгар на коронакризата, търсенето на слуз намаля само с 20%.ПРи газчицата нещата са ясни - това е неизбежното изкопаемо гориво на бъдещето поради чистотата си - природният газ е практически незаобиколим. Просто производството скочи твърде ного по-бърже от потреблението - дългосрочно газчицата е отлична инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още