fallback

Разочароващите данни за китайската икономика потопиха цените на петрола

Инвеститорите се притесняват за търсенето в най-големия вносител на петрол в света

09:53 | 19.10.20 г. 2

Цените на петрола се понижават в понеделник след данните, че икономическият растеж на Китай за третото тримесечие не се е увеличил толкова силно, колкото се очакваше. Данните от Китай засилват опасенията, че нарастващите случаи на коронавирус в световен мащаб оказват влияние върху търсенето в най-големия вносител на петрол в света, съобщава Ройтерс.

Втората по големина икономика в света през третото тримесечие се е разширила с 4,9% спрямо година по-рано, което не отговори на очакванията на анализаторите. Рафинерите в Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, забавиха темповете си на работа през септември, а вносът на индустриални метали, подкрепен от държавни стимули, беше по-слаб.

Петролът от сорт Брент поевтинява с 0,35% до 42,78 долара за барел, докато американският лек суров петрол понижава цената си с 0,36 до 40,97 долара за барел.* 

Китайските данни показват, че продажбите на дребно са нараснали с 3,3% през септември, промишленото производство е нагоре с 6,9% през месеца, а ръстът на инвестициите се е ускорил до 0,8% за деветте месеца до края на тримесечието.

„Вероятно цените ще останат слаби и през останалата част от деня“, коментира Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp.

Инвеститорите се фокусират върху заседанието на Съвместния министерски комитет за наблюдение (JMMC) на групата на ОПЕК + по-късно в понеделник.

Заседанието му от миналата седмица отчете по-мрачна перспектива за търсенето на гориво поради опасенията, че продължителната втора вълна на пандемията с COVID-19 и скокът в производството на Либия може да доведат до излишък на пазара на петрол през следващата година.

*Информацията е актуална към 9:32 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
fallback