IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитите за газ на Китай се завръщат

Студеното време през ноември насърчи вноса на природен газ, сочат данни на митническите власти в страната

10:49 | 07.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През ноември доставките на природен газ се повишават с почти 22% на месечна база, съобщава S&P Global. От началото на годината вносът расте с 4% на годишна база.

През ноември в страната са внесени 12,65 млрд. куб. метра втечнен и тръбен газ. Търсенето расте заради студеното време през ноември, коментират пазарни анализатори. Очакванията са през следващите месеци доставките на газ да се повишат заради подобрения капацитет на терминалите за втечнен газ.

В същото време от "Газпром" съобщават за ръст на доставките по "Силата на Сибир" за Китай. През последните два месеца вносът надвишава планирания, като само през ноември доставките са с почти 114% над предварителните заявки.

Като цяло среднодневните доставки на природен газ за Китай по "Силата на Сибир" надхвърлят с 16,2% количествата за октомври.

От декември 2019 година, когато газопроводът беше въведен в експлоатация, в страната са доставени 3,84 млрд. куб. метра газ. По договор между "Газпром" и китайската CNPC по "Силата на Сибир" трябва да бъдат доставени 38 млрд. куб. метра на година за срок от 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още