IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът „Силата на Сибир“ започва да доставя природен газ за Китай

Съоръжението ще приближи Русия и Китай до целта за достигане на 200 млрд. долара в търговията между двете страни, посочва руският президент Владимир Путин

13:45 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Руският държавен глава Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин наблюдаваха макар и от дистанция церемонията по въвеждане в експлоатация на газопровода, който ще снабдява с природен газ от Сибир втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Началото на доставките на „синьо гориво“ през съоръжението „Силата на Сибир“ отразява опитите на Москва да разшири енергийното си влияние на изток, за да смекчи негативите от западните финансови санкции, наложени зареди военната интервенция в Източна Украйна през 2014 г.

С този ход Русия определя Китай като водеща износна цел за руските енергийни ресурси и предоставя на Москва един нов огромен пазар извън Европа. Освен това от Кремъл се надяват да стартират два други големи енергийни проекта - „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Газопроводът „Силата на Сибир“ е с дължина от 3 хил. км и ще транспортира природен газ от находищата Чаянда и Ковитка, които се намират в източен Сибир, като се очаква проектът да генерира около 400 млрд. долара приходи за Русия.

„Това е истинско историческо събитие не само за световния енергиен пазар, но преди всичко за нас, за Русия и Китай“, заяви Путин наблюдава въвеждането в експлоатация на газопровода чрез видео връзка от черноморския курорт Сочи.

„Тази стъпка отвежда руско-китайското стратегическо сътрудничество в областта на енергетиката на качествено ново ниво и ни доближава до (изпълнението) на задачата, поставена съвместно с китайския лидер Си Дзинпин, за постигане на 200 млрд. долара в двустранната ни търговия до 2024 г.“, добави още Путин.

Новият газопровод навлиза в китайска територия през Хъйлундзян и преминава към Дзилин и Ляонин.

Очаква се доставките на газ постепенно да нараснат до 38 млрд. куб. м годишно през 2025 г., което може да превърне Китай във втория по големина клиент на Русия по отношение на природния газ след Германия, която през 2018 г. е закупила общо 58,50 млрд. куб. м газ от Москва.

Цената, която Китай ще плаща за доставките, остава тайна. Според някои анонимни източници тя ще бъде обвързана с кошницата от петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още