fallback

Петролът се оттласна от триседмичното дъно*

Новият щам на вируса повиши опасенията за краткосрочните перспективи пред търсенето

10:50 | 10.08.21 г.

Петролът се оттласна от триседмичното дъно, тъй като инвеститорите предполагат, че възстановяването на глобалното търсене ще остане незасегнато въпреки бързо разпространяващия се делта вариант на коронавируса, който предизвика редица блокади в много райони, съобщи Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,51% до малко над 70 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 1,91% до 67,75 долара за барел, след като цената им се срина с почти 4% през последните две сесии.

Делта вариантът увеличи броя на заразените и ограничи отново движението, особено в Китай, където рафинирането на суров петрол е намалено, а въздушните полети са по-малко. Очакванията обаче са, че глобалното търсене ще се ускори и ще затегне пазара до края на годината.

Новият вариант на вируса повиши опасенията за краткосрочните перспективи пред търсенето и прекъсна подема на петрола, при който цените се повишиха с над 50% през първата половина на годината. Новите случаи доведоха до нови ограничения, които намалиха отново търсенето на гориво точно когато ОПЕК+ увеличи временно намаленото заради пандемията предлагане на пазара.

„Китайската стратегия Covid Zero означава, че ограниченията могат да продължат да се разширяват и затягат, като засегнат потреблението на петрол“, казва Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights.

"Делта варианта със сигурност е причина за преоценка на по-рано очакваната траектория на възстановяване на глобалното търсене“, коментира експертът.

Броят на местата, предлагани от китайските авиокомпании, е спаднал с най-много от началото на пандемията, тъй като страната въведе нови ограничения, за да овладее последната вълна, показват данни на OAG. Междувременно в САЩ случаите на вируса достигнаха най-високото седмично ниво от началото на февруари.

Международната енергийна агенция и Организацията на страните износителки на петрол трябва да публикуват месечни доклади в четвъртък, които ще дадат индикация за това колко сериозно ще бъде засегнат пазарът от новия делта вариант.

*Информацията е актуална към 10:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 04.09.22 г.
fallback