IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се оттласна от триседмичното дъно*

Новият щам на вируса повиши опасенията за краткосрочните перспективи пред търсенето

10:50 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът се оттласна от триседмичното дъно, тъй като инвеститорите предполагат, че възстановяването на глобалното търсене ще остане незасегнато въпреки бързо разпространяващия се делта вариант на коронавируса, който предизвика редица блокади в много райони, съобщи Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,51% до малко над 70 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 1,91% до 67,75 долара за барел, след като цената им се срина с почти 4% през последните две сесии.

Делта вариантът увеличи броя на заразените и ограничи отново движението, особено в Китай, където рафинирането на суров петрол е намалено, а въздушните полети са по-малко. Очакванията обаче са, че глобалното търсене ще се ускори и ще затегне пазара до края на годината.

Новият вариант на вируса повиши опасенията за краткосрочните перспективи пред търсенето и прекъсна подема на петрола, при който цените се повишиха с над 50% през първата половина на годината. Новите случаи доведоха до нови ограничения, които намалиха отново търсенето на гориво точно когато ОПЕК+ увеличи временно намаленото заради пандемията предлагане на пазара.

„Китайската стратегия Covid Zero означава, че ограниченията могат да продължат да се разширяват и затягат, като засегнат потреблението на петрол“, казва Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights.

"Делта варианта със сигурност е причина за преоценка на по-рано очакваната траектория на възстановяване на глобалното търсене“, коментира експертът.

Броят на местата, предлагани от китайските авиокомпании, е спаднал с най-много от началото на пандемията, тъй като страната въведе нови ограничения, за да овладее последната вълна, показват данни на OAG. Междувременно в САЩ случаите на вируса достигнаха най-високото седмично ниво от началото на февруари.

Международната енергийна агенция и Организацията на страните износителки на петрол трябва да публикуват месечни доклади в четвъртък, които ще дадат индикация за това колко сериозно ще бъде засегнат пазарът от новия делта вариант.

*Информацията е актуална към 10:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още