fallback

Само 15 км. остават за довършване от „Северен поток 2“

Газопроводът може да е готов още през септември

21:05 | 20.08.21 г. 8
Автор - снимка
Създател

До приключването на газопровода „Северен поток 2“ остават само около 15 км. Това стана ясно по време на пресконференция на руския президент Владимир Путин в Москва.

В зависимост от това колко кораба за строителството се използват строителството може да отнеме между 10 и 30 дни, т.е. преди края на септември, показват изчисления на Bloomberg.

Завършването на газопровода ще бъде повратна точка в руско-германските взаимоотношения на фона на съпротивата за проекта от ключови партньори на Берлин като САЩ, която го забави с години. Той също така ще осигури ключови доставки на природен газ за Европа, която се нуждае от гориво, след като студената зима остави много страни на континента с пресъхнали резерви.

„Може да приемем, че е близо до завършване“, заяви Путин след като проведе – поне засега, последната си среща с Ангела Меркел като канцлер. „15 км. остава да бъдат положени под водата“, посочи той.

След като първоначално се очакваше да бъде вкаран в експлоатация през 2019 г., „Северен поток 2“ претърпя няколко забавяния, след като САЩ заплашиха да наложат санкции за участващите в строителството компании. Прогнозите за завършването му се промениха, след като президентът Джо Байдън отмени някои ограничения през май и по-късно сключи сделка с Германия, в рамките на която се предупреждава, че ще има отговор, ако Русия използва енергийното си надмощие срещу Украйна.

Корабът „Фортуна“, който бе изпратен да завърши строежа, има средна скорост от 0,4 км. на ден в зависимост от метеорологичните условия. Това означава, че ще са му нужни около 30 дни, за да завърши тръбопровода.

Но тази скорост може да се забърза, ако операторът изпрати по-модерният „Академик Черски“, който по-рано тази година помогна за строителството на датския участък от газовата връзка. Корабът в момента се намира в Балтийско море, само на километри от „Фортуна“, показват данни на MarineTraffic.

По-рано миналия месец главният изпълнителен директор на Nord Stream 2 AG Матиас Варних направи прогноза, че газопроводът ще бъде завършен през лятото.

От оператора на проекта не са отговорили на запитване на Bloomberg колко време ще отнеме строителството на тези 15 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
fallback