IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не разчитайте, че втечненият газ ще спаси Европа през зимата

Пазарът ще бъде несигурн и ще зависи и от времето през зимата

17:35 | 20.08.21 г. 20
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

През юли доставките на втечнен газ в Европа достигнаха най-ниското си ниво за последните три години за този сезон, а прогнозите са за продължаващ спад. Само една доставка е планирана да пристигне през август - за Великобритания. Търговци, които съхраняват суровината в Испания, планират шест доставки за Азия, където цените са по-високи, пише Bloomberg.

lng lng

Източник: Bloomberg

Всъщност европейците първи започнаха играта с отказа на доставки - през пролетта на 2020 г. континентът беше блокиран от ограничения, свързани с коронавируса, а хранилищата бяха необичайно пълни. Тогава европейските клиенти отказваха доставките на производителите на втечнен газ, които потърсиха нови пазари.

На фона на липсата на втечнен газ европейските газохранилища са на много ниско ниво и опасенията за тежка зима на континента се засилват. Според анализи, цитирани от Politico, газохранилищата в Европа са запълнени до около 60% от нивото си, или в запас на континента има около 70 млрд. куб. метра природен газ. Традиционно континентът се нуждае от поне 80 млрд. куб. метра, за да си гарантира нормален отоплителен сезон през "газовата" година, започваща от 1 октомври.

Пазарът ще бъде много несигурен, дори и тръбният газ да се увеличи, като до голяма степен ситуацията ще зависи и от времето през зимата. Надеждите са свързани с повечето заявени доставки на втечнен газ в края на годината.

Според Bloomberg Русия доставя по-малко газ за Европа през основните си транзитни пътища - през Украйна и през газопровода "Ямал", който минава през територията на Полша и Беларус. "Газпром" съобщи обаче, че има рекордни доставки в Европа от началото на годината насам.

Прогнозите са, че след пика през лятото търсенето на втечнен природен газ в Азия - основно Китай, Южна Корея и Япония, ще започне да намалява през есента. Тогава е времето Европа да се опита да привлече доставките на втечнен газ. Ако през октомври времето е благоприятно, зимният сезон ще започне с добро ниво на газовите находища, защото компаниите ще могат да нагнетяват до последно.

Глътката въздух вероятно ще бъде само през октомври, защото търсенето в Азия ще се поднови отново през ноември, когато потребителите в Азия ще започват да се подготвят за новия отоплителен сезон.

Не само голямото търсене обаче повишава цената на суровината. Доставките на втечнен газ от Норвегия например са намалени заради сериозните ремонти, които се налагат след забавянето на този тип дейности в месеците на ограничения заради пандемията от коронавируса. В подобно положение са много терминали по света, включително и в Нигерия и Египет.

Едва ли има по-добър момент за появата на "Северен поток 2" , коментира анализаторът Тим Партрийдж от DB Group. Според него газопроводът може да облекчи доставките, а някои колеги на Партрийдж даже прогнозират, че газопроводът може да заработи още през октомври 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И недай си Боже някога да засвирят куршуми в Европа, същите, които украинския народ вижда всеки ден, умират хора и това платено с нашите, европейски пари, в името на това, да бъде малко по-евтинко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е там въпроса, а е да не се дават пари на този, който постоянно те заплашва и работи срещу теб. Или няма логика в това. Като няма газ от "демократичния стожер" - ще има от другаде, през Турция, през Гърция и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
От демократичния стожер на теб ти казват в прав текст едва ли не "да го д*хаш" ти пак за свалени самолети се сещаш. А къде е моралът на производителят на втечнения газ, който щеше да ни спаси от неморалните руски доставки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ами например на всички, за които моралът и справедливостта струват повече от най-ниската цена! Или да се дават пари на убиец - агресор в европейски страни, постоянно заплашващ Европа и свалящ самолети с деца е хубаво, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Нали СП 2 тръгва още през септември на пълни обороти?Кой ви иска втечнения газ при положение, че не е епо-евтин от руският?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митенце, я скажи как мама е приехала ухилена в Болгарии на врата на заблуден дърворезач от Коми! Физиономията аграрно-съветска не можеш да я скриеш, лъщиш отдалеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето го Митю "императора" и ПУБЛИЧНИЯ му профил във фейсбук. Насладете се на снимките на тази клавиатурна нинджа, всъщност комплексиран дребосък, криещ плешивостта под смешна прическа и социален аутсайдер, прекарващ цялото си време в соц медии. Ето го, той обича да се показва: https://***.facebook.com/dimitar.nekov.9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Настоящата газова криза е причинена не от Газпром, а от САЩ. Заради техните, изцяло противоречащи на международното право репресии, строителството на Северен поток 2 се забави повече от година. Ако той бе влязъл в експлоатация по първоначалния график, европейските газохранилища щяха да са пълни сега. САЩ лъжеха, че ще компенсират изгубените доставки от Газпром и "ще залеят Европа с втечнен газ". Виждаме колко струват обещанията им. САЩ са ВРАГ на Европа и само слепите още не могат да видят това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Така хубаво ще се спечелят, като вземат да пукат от студ на зима, че направо не е истина - хахаххах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Какъв рекет, бе - мизeрник - нали ти най-много квичeше срещу Газпром? - Сега пък Газпром са виновни, че си изпълняват стриктно договорите и не подават извънредни количества? Не си ли "малко" нагъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още