IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не разчитайте, че втечненият газ ще спаси Европа през зимата

Пазарът ще бъде несигурн и ще зависи и от времето през зимата

17:35 | 20.08.21 г. 20
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

През юли доставките на втечнен газ в Европа достигнаха най-ниското си ниво за последните три години за този сезон, а прогнозите са за продължаващ спад. Само една доставка е планирана да пристигне през август - за Великобритания. Търговци, които съхраняват суровината в Испания, планират шест доставки за Азия, където цените са по-високи, пише Bloomberg.

lng lng

Източник: Bloomberg

Всъщност европейците първи започнаха играта с отказа на доставки - през пролетта на 2020 г. континентът беше блокиран от ограничения, свързани с коронавируса, а хранилищата бяха необичайно пълни. Тогава европейските клиенти отказваха доставките на производителите на втечнен газ, които потърсиха нови пазари.

На фона на липсата на втечнен газ европейските газохранилища са на много ниско ниво и опасенията за тежка зима на континента се засилват. Според анализи, цитирани от Politico, газохранилищата в Европа са запълнени до около 60% от нивото си, или в запас на континента има около 70 млрд. куб. метра природен газ. Традиционно континентът се нуждае от поне 80 млрд. куб. метра, за да си гарантира нормален отоплителен сезон през "газовата" година, започваща от 1 октомври.

Пазарът ще бъде много несигурен, дори и тръбният газ да се увеличи, като до голяма степен ситуацията ще зависи и от времето през зимата. Надеждите са свързани с повечето заявени доставки на втечнен газ в края на годината.

Според Bloomberg Русия доставя по-малко газ за Европа през основните си транзитни пътища - през Украйна и през газопровода "Ямал", който минава през територията на Полша и Беларус. "Газпром" съобщи обаче, че има рекордни доставки в Европа от началото на годината насам.

Прогнозите са, че след пика през лятото търсенето на втечнен природен газ в Азия - основно Китай, Южна Корея и Япония, ще започне да намалява през есента. Тогава е времето Европа да се опита да привлече доставките на втечнен газ. Ако през октомври времето е благоприятно, зимният сезон ще започне с добро ниво на газовите находища, защото компаниите ще могат да нагнетяват до последно.

Глътката въздух вероятно ще бъде само през октомври, защото търсенето в Азия ще се поднови отново през ноември, когато потребителите в Азия ще започват да се подготвят за новия отоплителен сезон.

Не само голямото търсене обаче повишава цената на суровината. Доставките на втечнен газ от Норвегия например са намалени заради сериозните ремонти, които се налагат след забавянето на този тип дейности в месеците на ограничения заради пандемията от коронавируса. В подобно положение са много терминали по света, включително и в Нигерия и Египет.

Едва ли има по-добър момент за появата на "Северен поток 2" , коментира анализаторът Тим Партрийдж от DB Group. Според него газопроводът може да облекчи доставките, а някои колеги на Партрийдж даже прогнозират, че газопроводът може да заработи още през октомври 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
е какъв рекет бе пъпеш , рекет с "празни приказки " / според тебе / , не става ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
не, не, продължи, моля те.. става все по-интересно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
високата цена на газът е хубава новина ... така се печелят хората за слънчевите идеи ... изведнъж ще започнат да прииждат на талази в амвона на зелената църква , даже няма да питат : - а колко струва една фотоволтаична система ... ?! директно ще поръчват и плащат ... защо ... ?! защото ще струва само колкото един сезон отопление с газ ... :))) ... амин ... !! началото на края ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
Нека да правим разлика между сняг и студ. Във Варна зимата почва Януари, защото морето изстива по-бавно. След това си е купил студ. Сметките ти за ток как са в началото на годината? Малко по-високи или по-ниски, понеже звучиш все едни се топлил тук с ракия и свещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Що се вкарваш в хорър? Искаш ли да те тълкувам онази теория, според която глобалното затопляне ще доведе до глобално захлаждане? Накратко, глобалното затопляне води до стапяне на ледовете, които от своя страна охлаждат океаните, променят топлите течения(нас ни касае Гълфстрийма) и ледникова епоха, особено в Европа. Не закачай темата, ще се държиш за главата и ще се маеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
От последният час. Утре ще разберем дали е сериозно или проформа : "Президент США Джо Байден издал указ, который позволит ввести санкции в связи с определенными энергетическими проектами российского государства, в частности, это касается газопровода Северный поток-2. Об этом сообщается на сайте Белого дома."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
къв рекет, ква зима?! ти за глобално затопляне не си ли чувал?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
To пък една зима, у Варна сериозен сняг последно имаше преди 5 години, през останалото време се стопява до другия ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Да отново сме свидетели на рекета от страна на газпром и най-вече путин. газпром ползва 4 основни хранилища в Европа в които нагнетява и през зимата продава. За разлика от други години, през тази в тях руснаците са нагнетили 18% от капацитета. Имат възможност да транзитират през Украйна или Полша но не го вършат. Ще рекитират Европа да им пуска СП-2. След като oкрадоха от България 5 000 000 000 лева, сега се опитват да изнудят и Западна Европа. Фирмата продължава да затвърждава реномето си на корумпираща, рекетираща и измамническа фирма. Точно отражение на самата русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
не еленджи, либерализацията ше го спаси.. ако не го спаси спота ше го превъзпита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още