IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се рекордни цени на природния газ през зимата

Азия привлича основната част от втечнения газ

12:09 | 09.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Горещото лято и празните газохранилища в световен мащаб обещават нов рекорд на цената на природния газ през зимата, пише Ройтерс. През последните месеци цената на суровината в нидерландските газови хъбове е повиши с 80%, докато цената на втечнения газ в Азия достига най-високото си ниво от последните 11 години за този момент от годината.

На много места по света газовите хранилища ще останат празни заради високото потребление през летните горещини и ако зимата е студена - цената лесно ще премине исторически върхове, каквито вече видяхме през миналия отоплителен сезон.

В момента средната цена на втечнения газ в Азия с доставка през декември е на ниво около 17,65 долара за милион британски термални единици, а през януари 2022 година - 17,80 долара. За сравнение, през декември 2020 година цената беше 11,50 долара за милион британски термални единици и 17 долара през януари 2021 година.

В Азия се намират два от най-големите потребители на втечнен газ - Япония и Китай. От началото на годината двете страни са внесли общо 18 млн. тона газ, което е повече спрямо цялата 2020 г. Причината на първо място са високите температури през лятото, както и зелените амбиции във водещите азиатски икономики.

В момента Япония повишава покупките на газ, за да отговори на увеличеното търсене на енергия, свързано и с провеждането на Летните олимпийски игри, а в Китай освен за покриване на търсенето, започват и ударно да зареждат газохранилищата.

Само за месец цената на газа в нидерланските газохранилища, които са референтни за цената на газа в България, се повиши с 32%. Причината са летните ремонтни програми, които ограничават доставките на газ от Норвегия, както и липсата на втечнен газ, насочен главно към Азия, където цената е по-висока.

Зимата в Европа вероятно ще започне с около 50-60% запълнен капацитет на хранилащата, спрямо 80% през миналия отоплителен сезон. Допълнителен риск за доставките на Стария континент носи и отказът на "Газпром" да участва в търгове за разпределение на допълнителен капацитет, организирани от Украйна и Полша.

Според S&P Global Platt момента единствено Русия има възможност да покрие увеличените нужди на Европа от газ през зимата, ако Азия отново привлече втечнения газ от САЩ. За целта обаче трябва да има и повече възможности за износ, за които Москва реално не играе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Дал съм линк за грамотните - сайта даже е на български - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Колкото до неграмотните - нямам никаква надежда за тях . Ето го и на английски - https://bamboo-economy.alle.bg . Фермата може да е висока 5м, 10м, 20 и т.н. , до най-ефективната - 50м височина - колкото са горе-долу кулите на JYSK в Божурище (45м) . Една такава 50 м висока Аеропонна Ферма , сглобена от евтино строително скеле , разположена върху 1 дка площ , може да произвежда над 3000 тона на ДЕН свръх-бързорастяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса - https://***.guinnessworldrecords.com/world-records/fastest-growing-plant/ , която в момента се продава по около ?70/тон -- или говорим за приход от 210 000 Евро на ДЕН или 76,6 млн. /год. , от Декар заета от Фермата Площ . Смятайте нататък при една ферма сглобена върху 10, 100 или 1000 дка. , и при 20-30 построени такива Ферми - говорим за умножаване на БВП-то на България в ПЪТИ и нареждането ни сред най-богатите страни в света до десетина години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Всъщност Газпром ги очаква рекордните цени.И предварително си закупи 80-90% от капацитетите за пренос в ЕС.Умни хора са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Що бе мен ме впечатли 20 ферми и след година износ за стотици милиарди евро ...ехаааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
desperado
преди 2 години
Височината на тази ферма сигурно ще трябва да е 5 км.... айде поясни малко на невежите.... нямам против подобни проекти, изглеждат перспективно, но не обичам писането а глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
grainis
преди 2 години
Не знам какво трябва да се случи та да им прещракат мозъците на родните бюро-герои да спрат да плащат по 7 млрд евро годишно на Путин за доставка на руски газ когато има десетки начин да се произвежда Зелен Биометан ( и Зелен Био-Водород от него) , тук , на място , на десетки пъти по-ниска себестойност . Например от Свръх-Бързорастящ ( един метър на ден ) Бамбук Беема, отглеждан оранжерийно, върху рафтове, в напълно автоматизирана, хипер-интензивна Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg - добив от над 3000 тона на ден суха Бамбукова Биомаса от Един Декар заета от Фермата Площ . Около 20 такива ферми ще спрат изцяло вноса на газ и ще стартират родно производство и експорт за стотици милиарди евро, в рамките на година-две .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още