IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият газ може да се окаже катализатор за петролните пазари

При това състояние на газовия пазар търсенето на петрола ще се увеличи с 900 хил. барела на ден, изчислява Goldman Sachs

22:44 | 20.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Скъпият природен газ и като цяло високите цени на енергията в Европа може да се окаже катализатор за цените на петролните пазари, пише в прогноза на Goldman Sachs, цитирана от Ройтерс.

Според инвестиционната банка през зимата, при сегашното състояние на газовия пазар, ще се увеличи търсенето на петрол с 900 хил. барела дневно. Това вероятно ще доведе до ръст на цената на петрола с допълнителни 5 долара на барел, тоест до средно 80 долара през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Според оценките на Goldman Sachs този сценарий е много по-вероятен, отколкото появата на нов вариант на коронавируса , който да ограничи търсенето на петрол в следващите месеци.

Цените на газа и на енергията растат в Европа през последните месеци и това накара някои доставчици във Великобритания да преустановят дейността си. Много индустрии спират работа в дните, когато цените на тока са прекалено високи.

Цената на европейския сорт Брент на международните петролни пазари в понеделник (20 април) достига ниво от малко под 75 долара за барел. Американският сорт лек суров петрол се търгува за почти 71 долара за барел.

Ройтерс припомня още анализ на Bank of America, според който цената на петрола ще надхвърли 100 долара за барел при по-студена от обичайното зима в Европа и ще се задържи на това ниво през първото полугодие на 2022 година.
Barclays пък не очакват скорошно намаление на цената на природния газ в Европа на фона на полупразните газохранилища, както и увеличеното търсене на втечнен газ в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
s3
преди 2 години
Миналата зима потреблението на газ беше по-ниско от нормалното, най-малкото защото училищата не работеха, т.е. не се отопляваха множество сгради. Ако тази година всичко е нормално просто няма начин да нямаме ръст при употребата на горива, както за транспорт, така и за отопление, поради което е напълно нормално да има ръст на цените им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още