IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За много производители високите цени на тока не носят предричаните свръхпечалби

Повечето от тях са сключили дългосрочни договори с фиксирана цена

10:30 | 20.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа скочи с 250% от началото на годината, но за някои производители на енергия това не носи очакваните свърхпечалби, пише Ройтерс. Производителите, използващи ядрени мощности или възобновяема енергия, на теория трябва да получат по-големи от очакваното печалби, защото нито плащат скъпия газ, нито високите въглеродни квоти, както например въглищните централи.

Да, но практиката е друга - повечето от тях са сключили дългосрочни договори с фиксирана цена, а и много правителства на континента предвиждат схеми за намаляване на натиска от високите цени на енергията върху потребителите.

Много от нисковъглеродните енергийни производители са продали 100% от своята базова енергия за 2021 година и над 75% от енергията си за 2022 година на много по-ниска цена от спот доставките на пазара, коментира испанският доставчик AELEC, в който участват EDP, Endesa, Iberdrola и Viesgo.

Преди дни испанското правителство заяви, че няма да допусне производителите да генерират огромни печалби от високите цени на енергията на гърба на домакинствата, много от които все още не са се възстановили от негативните ефекти от пандемията, припомня Ройтерс.

Реално енергийните компании в страната не могат да се похвалят с позитиви от скока на цените - Endesa, която е част от Enel, вече съобщи за спад на печалбата с 3% през първата половина на годината заради по-скъпия природен газ.
Според Iberdrola коментарите на правителството на Педро Санчес пък идват в момент, в който много компании в сектора анализират инвестициите, свързани с намаляването на емисиите и готвят плановете как да изпълнят европейските цели за климата.

"Тази реакция може само да създаде повече проблеми за потребителите в следващите месеци и години", коментира говорител на испанския енергиен гигант.

В останалите страни от Европа високите цени на тока са основна тема. В Германия те преминават под знака на предстоящите на 26 септември парламентарни избори. В Италия цената на електроенергията се повиши с 40% и според източници на Ройтерс в момента се анализират начини за преизчисляване на сметките.

В организацията на европейската енергийна индустрия Eurelectric пък са потресени от лекотата, с която държавите "влизат на пазара и конфискуват приходи". Според генералния секретар на организацията Кристиан Руби по този начин бизнесът остава без средства, за да направи необходимите подобрения и модернизацията на активите, които са част от сигурността на мрежата.

Високите цени дори вредят на малките доставчици на електроенергия във Великобритания, които нямат достатъчно средства, за да хеджират дейността си. Дотук четири малки търговеца с общо около 600 хил. потребители са прекратили дейността си през този месец. Прогнозите са, че ще ги последват и още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
и какво излиза , пак всички на гърбът на зелените технологии ... за фосилите значи може високи цени и субсидии за вятъра и фотоволтаиците - не ... импе , прав е рижият китеник , значи бърни мадоф може да организира понци схеми за милиарди и всички да си траят , а него за няколко стотин милиона го разнасят като прани га.щи из съдилищата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още