IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първо седмично поевтиняване от август

Ралито вероятно се приближава до своя пик и цените, макар и да останат повишени, ще спаднат в близко бъдеще, коментират анализатори

10:10 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се повишиха в петък, но се насочват към първото си седмично поевтиняване от поне осем седмици, след като запасите от петрол в САЩ нараснаха с повече от очакваното, а Иран съобщи, че възобновява преговорите със западните сили, които могат да доведат до прекратяване на санкциите.

Минути преди 10 ч. българско време фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 27 цента, или 0,3%, до 84,59 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишават с 12 цента, или 0,1%, до 82,93 долара за барел.

„Ралито вероятно се приближава до своя пик и цените, макар и да останат повишени, ще спаднат в близко бъдеще“, казаха анализатори от Fitch Solutions в седмична бележка в петък, цитирани от Ройтерс.

И двата бенчмарка, които достигнаха многогодишни върхове в понеделник, са напът да отчетат поевтиняване с около 1% за седмицата - първият седмичен спад от 10 седмици за WTI и първият от осем седмици за Брент.

Успокояването на ралито се случва на фона на облекчаване на опасенията за ограничеността на доставките и в очакване на съобщения от срещата на ОПЕК+ следващата седмица. Фючърсите върху Брент загубиха повече от 3% от цената си от последните върхове, след като последният доклад на EIA показа, че запасите от петрол в САЩ са се повишили много повече от очакваното през седмицата до 22 октомври.

Цените на петрола пострадаха и късно в четвъртък след новината, че Иран се съгласи да възобнови преговорите със западните сили. Междувременно ОПЕК+ вероятно ще потвърди плановете си за увеличаване на производството на суров петрол с 400 000 барела на ден през декември, след като консултативен комитет не видя големи промени в пазарните перспективи. 

Според Energy Intelligence обаче увеличението на производството може и да е по-голямо.

„Не съм сигурен как ще се случи това, но ако ОПЕК+ ни изненада, петролът може отново да стане свидетел на рязка корекция. И този път тя може да се задържи по-дълго“, посочи в изпратен до Investor.bg коментар и старши пазарният анализатор на OANDA за Азия и Тихия Океан Джефри Хейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още