IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в Казахстан подклаждат ръст на цената на урана

Страната е най-големият производител на уран в света, като осигурява около 40% от световното търсене

17:14 | 07.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Цените на урана се повишават тази седмица, тъй като насилието в Казахстан подклажда опасения за сигурността на доставките на радиоактивния материал, използван за гориво на ядрени реактори.

Цената на метала тръгна нагоре миналата година, повишавайки се с повече от 30 процента, тъй като инвеститорите заложиха, че ядрената енергия ще бъде ключова част от плана за отдалечаване от изкопаемите горива и електрификацията на световната икономика, пише FT.

Уранът поскъпна с повече от 8% тази седмица до 45,65 долара за паунд (малко над 453 г), според UxC, фирма за проучване и анализ на пазара на ядрено гориво.

Казахстан е най-големият производител на уран в света, като осигурява около 40% от световното търсене на материала чрез мини, управлявани от контролирания от държавата концерн „Казатомпром“. Доминиращата позиция на страната в урана е подобна на тази на групата ОПЕК+ на пазара на суров петрол.

Въпреки че „Казатомпром“ продължава да работи нормално, Кейти Лашапел, анализатор в Canaccord Genuity, казва, че проблемите в богатата на ресурси централноазиатска страна „напомнят за това колко концентрирани са доставките на уран и колко важна е сигурността на доставките“.

„Очакваме комуналните услуги да бъдат под заплаха заради ситуацията“, допълва тя.

Компаниите за комунални услуги в момента консумират около 180 млн. паунда (над 81,6 хил. т) уран годишно главно чрез дългосрочни споразумения за доставка с мините. Годишно се добиват обаче малко над 125 млн. паунда уран (малко под 56,7 хил. т), отчасти поради липса на инвестиции в нови находища. Затова и запасите и вторичните доставки, като военни бойни глави, се използват за запълване на недостига.

Токтар Турбай, консултант в CRU Group, казва, че казахстанските уранови мини са разположени в отдалечения регион Туркестан, който до голяма степен не е засегнат от протестите.

Той казва обаче, че може да има някои логистични препятствия при доставката на уран до Китай, който купува половината от продукцията на страната, тъй като основният експортен маршрут минава през региона на Алмати – мястото с най-мащабните сблъсъци.

„Това вероятно ще създаде лек дискомфорт, а не нещо друго. През последното десетилетие Китай натрупа огромни запаси от уран, които могат да покрият нуждите в търсенето за 11-12 години“, допълва той.

Търговци казват обаче, че пазарът вероятно ще остане на ръба, като се има предвид потенциалното участие на Русия в подпомагането на възстановяването на реда в Казахстан. Още тази зима Москва беше обвинена от някои европейски политици, че подклажда енергийната криза в региона, като спира доставките на газ.

Доставките на уран от Казахстан се очаква да са под натиск през 2022 г., като „Казатомпром“ посочи проблеми във веригата на доставки, свързани с пандемията.

Акциите на „Казатомпром“, котирани в Лондон, поевтиняха с 12 процента след избухването на протестите в най-големия град в страната - Алмати, тъй като инвеститорите преминаха към канадски производители като Cameco.

Последното покачване на цените на урана съвпада с това, че най-големият физически уранов фонд в света се завърна на пазара за първи път от декември и изкупи 400 хил. паунда в сряда (малко над 181 т). От стартирането си миналото лято физическият фонд, управляван от Sprott Asset Management, е закупил почти 23,5 млн. паунда уран (над 10,6 хил. т), като натрупа запаси на стойност почти 1,9 млрд. долара.

През последната година уранът влезе в дебатите за зелената икономика, тъй като ядрената енергия се разглежда като надежден източник на нисковъглеродна енергия.

По-рано този месец изтекъл документ показа, че ЕС иска да признае ядрената енергетика като „зелена дейност“ в новата си класификационна схема, предназначена да помогне на инвеститорите да решат какво се счита за устойчиви инвестиции. Ако бъде одобрен, този ход може да проправи пътя за инвестиции в нови ядрени електроцентрали, които не отделят парникови газове, но произвеждат токсични отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
пeдерaст смaчкан и нефелен , крaстав нeдоносен плyжек , на мaйkати продънената панаирна пyтkа , дето всичките текезесари са се фърляли и не знаеш кой е баща ти , първото й име е било "кyрвата на селото" ... а ти кьопчo недъгaв , си урyдът на селото ... бих ти срaл в устенцата , ама като знам че ти е кеф , мислим да те подминем ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не винаги ти се разбира какво искаш да кажеш , но ти схващам идеята повърхностно ... :))) ... ти си със запек , а дядя вова е с двойно разстройство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
за запека на зелката има цяр , ама ако беше двайстина години по млада ... на нейното дередже , мое да се лекуват само сливиците ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Ако така ги разбираш нещата ,ползвайки се от твоята логика и език значи е все с запек,а не с разтройство Просто новините са такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
а нас ни кефи как те фаща разстройство под всека новина , дето клaти режимите на кремльовските силоваци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Кефи ме едно видео, де една хранила и поила протестиращите, па те взели и изпотрошили, и разграбили нейния бижутерски магазин. Мм. Наивитета на днешно време е най-търсената демократична стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още